Η πανδημία & η κρίση γυρίζουν διεθνώς τον κύκλο σε βάρος των λαϊκιστών – Γιατί ο κ. Τσίπρας έχασε το τρένο: Tι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

του Θοδωρή Καλούδη

Τέσσερις δημοσκοπήσεις (Metron Analysis, MRB , Κάπα Research, Pulse) που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, μας δείχνουν αυτό που όλοι αφουγκραζόμαστε στην κοινωνία: Η κυβέρνηση – και κυρίως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης – χαίρουν της εμπιστοσύνης της πλειοψηφίας των πολιτών.

Μας δείχνουν όμως και κάτι ακόμα: Η εικόνα του αρχηγού της Αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταρρεύσει, συμπαρασύροντας και το ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πολλά επενδύσει στην «πρόζα» του Αλέξη Τσίπρα.

Μερικά χαρακτηριστικά ευρήματα από τις τρεις δημοσκοπήσεις:

  • Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται από 14 έως 16,1 μονάδες
  • Η διαφορά μεταξύ του κ. Μητσοτάκη από τον κ. Τσίπρα στο ποιος μπορεί να κάνει καλύτερα τη δουλειά είναι χαώδης. Από 18 έως 28 μονάδες, ανάλογα με τη μέτρηση.

Και αυτό συμβαίνει ενώ η χώρα βρίσκεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε κατάσταση έκτακτων συνθηκών σε τρία μέτωπα: της πανδημίας που συμπαρασύρει τα πάντα διεθνώς, στην απότοκο σοβαρή οικονομική κρίση και στην τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο – συνθήκες που απαιτούν αλλαγή πλεύσης και μεταβολή προτεραιοτήτων από τους αρχικούς σχεδιασμούς του κ. Μητσοτάκη και των συνεργατών του.

Τι είναι αυτό που κάνει τον κόσμο να επιμένει, στην πλειοψηφία του,  στη στήριξη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη;

Κατά την κρίση μου, ο επαγγελματισμός και η αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα, σε συνδυασμό με την  τραυματική  εμπειρία πολιτικών και προσώπων από το πρόσφατο παρελθόν.

Τα κάνει η κυβέρνηση όλα όπως πρέπει; Δεν υπάρχουν λάθη και παραλείψεις;

Δεν τα κάνει όλα όπως πρέπει ή όπως θα θέλαμε. Φυσικά και υπάρχουν λάθη και παραλείψεις. Και χρειάζονται ρυθμίσεις και διορθώσεις.

Αλλά στα περισσότερα – και κυρίως τα ουσιώδη- είναι μια κανονική κυβέρνηση που τα βγάζει πέρα με επάρκεια, δουλεύοντας by the book και σοβαρότητα:

  • Τη διαχείριση της ελληνοτουρκικής κρίσης, τη βασική διαχείριση της πανδημίας, την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της απρόβλεπτης κρίσης στην κοινωνία και την αγορά. Και αυτά, ενώ παράλληλα προχωρά ιστορικές μεταρρυθμίσεις (εντυπωσιακές αλλαγές πραγματοποιούν λ.χ. τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης) φροντίζει να διατηρεί υψηλά τα Ταμειακά διαθέσιμα , ενώ σχεδιάζει με επαγγελματίες την ανάπτυξη και την αξιοποίηση του πακέτου της ΕΕ (Επιτροπή Πισσαρίδη και συνεργαζόμενα υπουργεία και επιτελεία).

Η αποδοχή λοιπόν που απολαμβάνει ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του – τηρουμένων των αναλογιών και των έκτακτων συνθηκών – είναι εντυπωσιακή. Στο εσωτερικό παρέχεται από ένα ευρύτερο κύκλο πολιτών που δεν ανήκουν απαραίτητα στον κλειστό περιβάλλον των φίλων της ΝΔ. Και στο εξωτερικό έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, των αγορών και των έγκυρων ΜΜΕ, που αντιλαμβάνονται ότι κάτι αλλάζει στη χώρα που λοιδωρούσαν πριν μερικά χρόνια.

Eπειδή «όλα εδώ πληρώνονται», η  απαξίωση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αναμενόμενη. Και θα οδηγήσει σε βαθύτερη κρίση το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης όσο εξακολουθεί να μην αξιοποιεί θετικά την «επιμορφωτική» εμπειρία του από τη διακυβέρνηση της χώρας και επενδύει στο παρελθόν του: στον λαϊκισμό, το ψέμα,  τη μιζέρια και την καταστροφή.  Όμως ο κ. Τσίπρας και οι φίλοι του θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η οικονομική λόγω της πανδημίας κρίση το πιθανότερο είναι να σηματοδοτήσει διεθνώς το γύρισμα του κύκλου οριστικά σε βάρος των λαϊκιστών. Ο κόσμος θέλει ρεαλιστικές απαντήσεις σε αληθινά προβλήματα.

Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται επίσης η τραγωδία του ΚΙΝΑΛ. Στασιμότητα, σε χαμηλές πτήσεις, που προέρχεται από την έλλειψη ηγεσίας, σαφήνειας και καθαρού πολιτικού λόγου. Τι είναι σήμερα και τι θέλει να μας πει το κόμμα της Κυρίας Γεννηματά; Το ξέρει; Και αν ναι, γιατί μας το κρύβει;

Οι υπόλοιποι, τα γνωστά: το ίδιο ΚΚΕ, χρόνια τώρα, στα πεπερασμένα όριά του. Ο Βαρουφάκης εξακολουθεί να μας κουράζει, όταν δεν μας προκαλεί. Οι άλλοι της «ήρεμης» ακροδεξιάς είναι μάλλον περαστικοί. Άνευ σημασίας.

 

Πηγή: Economico.gr