Ευρωπαϊκές Τράπεζες: Ποιες είναι οι προκλήσεις για το 2021 - Τι αναμένουμε στην Ελλάδα

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Η πορεία των Ευρωπαϊκών τραπεζών: Οι Ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν να καταγράφουν χαμηλή κερδοφορία και το επόμενο διάστημα, ενώ η επαναφορά σε επίπεδα προ πανδημίας αναμένεται μετά το 2022. Τα χαμηλά τραπεζικά κέρδη δυσκολεύουν την παροχή ρευστότητας προς την πραγματική οικονομία. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η επιβολή 2ου Lockdown στην Ευρώπη δυσκολεύει την κατάσταση καθώς και τις μελλοντικές προβλέψεις για τον κλάδο.

H κρίσιμη απόφαση της ΕΚΤ να απαγορευθεί στις Ευρωπαϊκές τράπεζες να χορηγήσουν φέτος μέρισμα προκειμένου να εξοικονομηθούν κεφάλαια, θα έχει ως αποτέλεσμα οι  τιμές των μετοχών των Ευρωπαϊκών τραπεζών να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα, ακόμα κι αν οι περιορισμοί κυκλοφορίας αρθούν. Οι τράπεζες της Ευρωζώνης, ίσως από το 2021 να μπορούν να πληρώσουν μέρισμα εάν  πείσουν τις εποπτικές αρχές ότι οι οικονομικές τους καταστάσεις είναι σταθερές και ότι μπορούν να διαχειριστούν την νέα αυτή κρίση.

Οι αγορές  κρατικού  χρέους των Ευρωπαϊκών τραπεζών αυξάνεται

Αυτό είναι γεγονός αναμενόμενο λόγω της πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα οι επενδύσεις των Ευρωπαϊκών τραπεζών σε χρεωστικούς τίτλους  κρατών – μελών αυξήθηκαν περίπου 19%. Σε καλύτερη μοίρα είναι η Ελλάδα στην οποία  οι επενδύσεις των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα ανήλθαν στο 7% του χρέους με τα δύο από τα πέντε να είναι περιπτώσεις επανέκδοσης.

Οι αντιδράσεις της αγοράς: Σύμφωνα με έρευνα  της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, το 58% αναμένει ότι θα επιδεινωθούν οι πληρωμές που αφορούν δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφούν ζημίες από τέτοιου είδους δάνεια.

Η διαφορά των υπόλοιπων τραπεζών της Ευρώπης με τις Ελληνικές είναι  ότι τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν μικρό ποσοστό των συνολικών χρηματοδοτικών ανοιγμάτων τους, για παράδειγμα  τα δάνεια ΜμΕ της  Deutsche Bank  αποτελούν μόλις το 14% του συνολικού χαρτοφυλακίου της.

Σε αντίθεση, στην Ελληνική αγορά είναι γνωστό ότι ο μεγαλύτερος όγκος πελατών είναι  οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς ελπίουν ότι μετά το πέρας των αναστολών πληρωμών των  δανειακών υποχρεώσεων η καταβολή των ποσών  να συνεχιστεί ομαλά – στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό-  διαφορετικά τα τραπεζικά κέρδη θα  παραμείνουν αναιμικά.