Τι σημαίνει η μείωση κατανάλωσης ακόμη & σε βασικά είδη - Τα “επιδόματα” δεν λύνουν το πρόβλημα

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Πτωτική η πορεία της κατανάλωσης – ακόμη μικρότερη η ροπή των πολιτών για της κατανάλωση στο δεύτερο Lockdown σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως οι πολίτες δαπανούν μικρότερο ποσό χρημάτων  ακόμη και σε τρόφιμα – δηλαδή σε βασικά είδη ανάγκης. Τόσο τα σούπερ μάρκετ όσο και τα καταστήματα που λειτουργούν με delivery θα παρατηρήσουν μειωμένο τζίρο συγκριτικά με την πρώτη απαγόρευση κυκλοφορίας.

Τι δείχνει η μείωση της κατανάλωσης για την οικονομική ζωή της χώρας

Συμπεραίνουμε εύκολα ότι οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας έχουν εξαντλήσει τους πολίτες.  Παρά το γεγονός ότι όσοι θα βγαίνουν για τον μήνα Νοέμβριο σε αναστολή σύμβασης θα λαμβάνουν μεγαλύτερο ποσό ημερήσιας αποζημίωσης, περιμένουμε ότι θα  ενισχυθεί περαιτέρω η  αποταμίευση και όχι η κατανάλωση.

Στο ίδιο μήκος κύματος τα υπόλοιπα κράτη- μέλη: Κάτι το οποίο εξάλλου ήδη είχε προβλέψει η Κομισιόν τον Μάιο  για όλα τα κράτη – μέλη επισημαίνοντας ότι μέχρι το τέλος του 2020 τα ποσοστά αποταμίευσης θα  συνεχίζουν να αυξάνονται.  Να υπενθυμίσουμε ότι η αποταμίευση  των νοικοκυριών  της  ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2020 (κατά την διάρκεια του πρώτου Lockdown) κατέγραψε αύξηση3,5% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Από την άλλη πρόκειται να αυξηθεί και άλλο η ζήτηση για μάσκες, αντισηπτικά, γάντια. Είναι αναμενόμενο καθώς από την μια είναι υποχρεωτική η χρήση τους και από την άλλη έχουμε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Οι επιχειρήσεις  τροφίμων και “εξόδου” είναι ιδιαίτερα ευάλωτες

Μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για τα μπαρ, τις καφετέριες, τις κάβες και τα ζαχαροπλαστεία καθώς λόγω της απαγόρευσης των μετακινήσεων και των κοινωνικών δραστηριοτήτων αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Όσο το τοπίο παραμένει θολό για το πόσο θα διαρκέσει το δεύτερο Lockdown (καθώς υπάρχει περίπτωση να παραταθεί) τόσο οι επιχειρήσεις αυτές δεν γνωρίζουν πως θα κινηθούν την περίοδο των γιορτών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι: Πρέπει να λάβουμε μέτρα για την ενίσχυση της κατανάλωσης. Οι αναστολές συμβάσεων, τα παγώματα πληρωμών, τα επιδόματα προσφέρουν προσωρινή ανακούφιση όμως δεν λύνουν το διαχρονικό πρόβλημα της χαμηλής κατανάλωσης.

 

 Πηγή: Economico.gr