Θέλει θερμό επεισόδιο ο Ταγίπ Ερντογάν; Σχέδιο της Άγκυρας, η Ελλάδα να χτυπήσει πρώτη - Οι παγίδες, & το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ

της Νικόλ Λειβαδάρη

Στις αρχές του καλοκαιριού ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε μια εκτενή και πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία του με δημοσιογράφους, είχε πει ότι εάν υπάρξει μείζονα κλιμάκωση και θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, πολύ δύσκολα αυτό θα είναι περιορισμένο – ότι πολύ δύσκολα μπορεί να υπάρξει «σημειακή εμπλοκή”.

Δηλαδή αν ξεσπάσει σύγκρουση στο Καστελλόριζο, ή όπου αλλού, αυτή δεν είναι καθόλου δεδομένο ότι μπορεί να περιοριστεί εκεί αλλά είναι πιθανό επεκταθεί σε όλο το ελληνοτουρκικό σύστημα. Και είχε προσθέσει τότε, με νόημα, ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια δεν μπορούν να αντέξουν παρά το πολύ πέντε λεπτά όταν ξεσπάσει μια σύγκρουση».

Η θέση του αυτή δεν ήταν «σήμα» υπέρ μιας αναμέτρησης με την Τουρκία – ήταν το ακριβώς αντίθετο: Ήταν προειδοποίηση για το τι μπορεί να σημαίνει ένα θερμό επεισόδιο στο πλαίσιο της αναθεωρητικής και επιθετικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν.

Τι επιδιώκει η Άγκυρα με το Oruc Reis

Σήμερα, με το Oruc Reis να βρίσκεται ξανά με ποντισμένα καλώδια στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και να απειλεί την «κόκκινη γραμμή» των 12 μιλίων στο Καστελόριζο, το ερώτημα που τίθεται απ΄ όλες τις πλευρές είναι πόσο κοντά, ή πόσο μακριά, βρισκόμαστε από τις προειδοποιήσεις του στρατηγού Φλώρου:

Θέλει, ή δεν θέλει, θερμό επεισόδιο ο Ταγίπ Ερντογάν; Κι εάν το επιδιώκει, με ποια μέσα και από ποιους μπορεί να αποτραπεί;

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στο MEGA, έκανε λόγο για την «πιο δύσκολη, ίσως στιγμή, των τελευταίων 35 ημερών» στα ελληνοτουρκικά και απάντησε χθες πως το θερμό επεισόδιο «είναι μέσα στα σχέδια του Ερντογάν».

“Ο Ερντογάν ίσως επιδιώκει θερμό επεισόδιο”

«Δεν το αποκλείει – πιθανόν να το επιδιώκει κιόλας», επεσήμανε, τονίζοντας ότι το πρόβλημα του Ερντογάν είναι «ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αν είχε λύσει αυτό το πρόβλημα θα ήθελε πολύ ένα θερμό, επεισόδιο τοπικό».

«Θα ήθελε, είπε, «να έχει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, όπως στα Βαρώσια. Δεν ανοίγει την πόλη, ανοίγει τα παράλια και ψαρεύει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας».

Όμως και ο Άγγελος Συρίγος, όπως είχε προειδοποιήσει και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Φλώρος, θεωρεί πως μια εμπλοκή δεν είναι εύκολο να συγκρατηθεί σε περιορισμένο και τοπικό επίπεδο – «θα επεκταθεί», είπε.

“Ο Ερντογάν θα ήθελε να χτυπήσει πρώτη η Ελλάδα”

Ίδια εκτίμηση, σε ό,τι αφορά και την απρόβλεπτη διάσταση ενός επεισοδίου αλλά και την επιδίωξη Ερντογάν να μην φανεί η Τουρκία ως ο παράγοντας που το προκαλεί, καταθέτει και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Κωνσταντίνος Φίλης.

Χαρακτηρίζει «ευθέως επιθετική» την επιχείρηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο, αλλά επισημαίνει και εκείνος ότι ο Ερντογάν «επιχειρεί να εγκλωβίσει την Ελλάδα».

Θα ήθελε η Ελλάδα να χτυπήσει πρώτη», είπε μιλώντας στον Σκάι, και τόνισε ότι ακριβώς αυτό είναι που πρέπει να αποφύγει η χώρα μας.

Κατά τον Κωνσταντίνο Φίλη, αντίστοιχα πρέπει να αποτραπεί και η οποιαδήποτε επιχείρηση του Oruc Reis σε απόσταση μικρότερη των 12 μιλίων από το Καστελόριζο. Εάν συμβεί αυτό, όπως είπε, χωρίς αντίσταση και αντίδραση, «η Τουρκία θα έχει δημιουργήσει τετελεσμένο» σε περιοχή δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας.

“Χρειάζεται ισχυρή αμερικανική παρέμβαση”

Και όπως πρόσθεσε, στην παρούσα θερμή κατάσταση, το πλέον αποτελεσματικό όπλο για μια τέτοια αποτροπή θα ήταν μια ισχυρή παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα – μια παρέμβαση, που όπως είπε «μοιάζει δύσκολη, αλλά είναι και εύκολη.

Διότι το τελευταίο που θα ήθελε ο Τραμπ, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, θα ήταν μια ανάφλεξη στο νοτιοανατολικό άκρο του ΝΑΤΟ».

«Πρέπει να υπάρξει πίεση», τόνισε, «για να αποτρέψουν οι αμερικανοί μια είσοδο του Oruc Reis πέραν των 12 μιλίων».

Ο ρόλος της Μέρκελ και του Μακρόν

Την διεθνή παρέμβαση, όχι μόνον την αμερικανική αλλά και την ευρωπαϊκή, δείχνει ως το αναγκαίο μέσο για να αποτραπεί ο κίνδυνος εμπλοκής και ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κώστας Υφαντής.

Στο πλαίσιο αυτό θεωρεί δεδομένη τόσο την παρέμβαση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, όσο και μια νέα πρωτοβουλία Μέρκελ παρά την απροθυμία του Βερολίνου να συζητήσει, ακόμη και τώρα, θέμα κυρώσεων κατά της Τουρκίας.

«Η Γαλλία θα σταθεί και αυτή την φορά αλληλέγγυα στην Ελλάδα. Σύντομα θα πρέπει να περιμένουμε κάποια παρέμβαση Μακρόν κάτι που αναμένεται να φανεί και Σύνοδο Κορυφής», είπε, ενώ σε ό,τι αφορά την Γερμανία σημείωσε: «Πολύς χρόνος δεν υπάρχει. Πρέπει μέσα στις επόμενες ημέρες το Βερολίνο είτε να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία, που αυτή την φορά όμως θα συνοδεύεται από παροχή εγγυήσεων εκ μέρους Άγκυρας, είτε να ηγηθεί, όπως πρέπει, της ΕΕ, προς την κατεύθυνση τιμωρίας της Άγκυρας”.

Πηγή: Economico.gr