Προσωρινή ανάσα τα αναδρομικά: Παρά τον εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης σύνταξης, οι προκλήσεις παραμένουν

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Έρχονται τα αναδρομικά: Στην τελική ευθεία  βρίσκεται η καταβολή των αναδρομικών ύψους 1,4 δισ. ευρώ -η οποία θα αρχίσει εντός του μήνα- και αφορά 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους. Τα αναδρομικά,  θα είναι ακατάσχετα δηλαδή δεν θα γίνεται παρακράτηση τους σε περίπτωση που ο δικαιούχος έχει χρέη. Σκοπός είναι τα χρήματα αυτά να εισρεύσουν στην πραγματική οικονομία και να βοηθήσουν την τσέπη των δικαιούχων. Επίσης, η φορολόγηση τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην ανέβουν οι συνταξιούχοι φορολογικό κλιμάκιο και πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερο φόρο.

Τα ποσά των αναδρομικών και η διοχέτευση τους στην πραγματική οικονομία: Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα μεγάλα τα ποσά που θα λάβουν ως αναδρομικά οι δικαιούχοι, θα τους  βοηθήσουν όμως να τακτοποιήσουν  τυχόν  απλήρωτες υποχρεώσεις. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι θα δώσουν μέρος των χρημάτων σε κάποιο ενεργό μέλος της οικογένειας τους το οποίο αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες εξαιτίας της πανδημίας.

Παλαιότερα η κατάσταση των συνταξιούχων : Το 2017 οι 8 στους 10  Έλληνες  δήλωσαν πως με την σύνταξη που λάμβαναν  ίσα που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η κατάσταση ήταν δύσκολη τα προηγούμενα έτη καθώς εκτός από μειώσεις των συντάξεων είχαν αυξηθεί και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Οι προκλήσεις στο συνταξιοδοτικό εξακολουθούν να υπάρχουν

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί  ως προς τον εξορθολογισμό του συστήματος απόδοσης σύνταξης, οι προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού με  ταχύτερους ρυθμούς από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο και ταυτόχρονα το πρόβλημα υπογεννητικότητας,  τα υψηλά επίπεδα  δημόσιου χρέους και η έλλειψη δημοσιονομικού χώρου  για την απονομή μεγαλύτερων συντάξεων, παραμένουν.

Στην Ευρώπη: Το 43% των πολιτών δεν αποταμιεύουν τίποτα για τη συνταξιοδότησή τους, σύμφωνα με ευρεία έρευνα της Insurance Europe. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι δεν τους περισσεύουν διαθέσιμα χρήματα για αποταμίευση λόγω αυξημένων υποχρεώσεων. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα είναι κάτι που απαιτεί επανασχεδιασμό και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι απαραίτητη η ευθυγράμμιση του συστήματος με τις ανάγκες των πολιτών και κατ’ επέκταση τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας και της κατανάλωσης.

 

Πηγή: Economico.gr