Eργαλείο για την επιστροφή στην κανονικότητα η νέα ρύθμιση χρεών – Διευθετήσεις πολλών ταχυτήτων

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Νέες ρυθμίσεις χρεών ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών ΧρήστοςΣταϊκούρας. Τόσο για όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις της αλλά και για όσους είχαν από πριν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι επιλογές ρυθμίσεων: Έτσι λοιπόν, για τα χρέη της πανδημίας  που έχουν ανασταλεί ως τον Απρίλιο του 2021 προβλέπεται αποπληρωμή σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις. Παράλληλα, όλοι μπορούν να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων, για τις τρέχουσες ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ευνοούνται επίσης όσοι την εποχή προ πανδημίας έχασαν τις ρυθμίσεις οφειλών και αποκτούν πλέον την δυνατότητα να επανενταχθούν. Τέλος υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης 120 δόσεων για  δανειακές οφειλές που δόθηκαν με την εγγύηση του Δημοσίου.

Η φιλοσοφία των ρυθμίσεων

Για πρώτη φορά έχουμε ρυθμίσεις πολλών ταχυτήτων, για την εξυπηρέτηση κάθε  περίπτωσης. Η συγκυρία του κορωνοϊού ευνοεί όσους είχαν παλαιότερα χρέη και έχασαν την ρύθμιση, τώρα  να τα διευθετήσουν  με ευνοϊκούς όρους. Είναι φανερό ότι καταβάλλεται προσπάθεια για  την αποκλιμάκωση του  ύψους του ιδιωτικού χρέους ώστε να μην επιβαρυνθούν περαιτέρω τα κρατικά ταμεία και να στηριχθεί παράλληλα η τσέπη των πολιτών.

Σκοπός μέχρι το 2022 είναι: Η αποπληρωμή των χρεών να γίνεται ομαλά  μέσω της εφαρμογής των νέων ειδικά για την περίσταση ρυθμίσεων. Η αποκλιμάκωση του ιδιωτικού χρέους για το διάστημα 2010-2019 επιτεύχθηκε σε ποσοστό 30% γεγονός που οφείλεται στην διαγραφή χρεών και στην εφαρμογή εισπρακτικών μέτρων παρά στην τακτική πληρωμή των υποχρεώσεων από τους πολίτες. Πολλές ήταν οι περιπτώσεις πολιτών που αναγκάστηκαν να προβούν σε  ρευστοποίηση της περιουσίας τους προκειμένου να αντεπεξέλθουν.

Αργεί η εποχή της ομαλής αποπληρωμής από την τόνωση της κατανάλωσης

Όταν θα αυξηθεί η κατανάλωση τότε θα είναι ελεγχόμενο το ιδιωτικό χρέος καθώς θα αυξηθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία μέσω της ανόδου των εισοδημάτων των πολιτών και θα είναι σε θέση να διευθετούν καλύτερα τις οφειλές τους. Την περίοδο μετά τα μνημόνια και πριν την έλευση της πανδημίας η χώρα βρισκόταν σε μια τροχιά ανάτασης η οποία πλέον έχει γίνει δυσκολότερη.

Η  σημερινή στρατηγική του κράτους: Eίναι να προτρέψει τους πολίτες να αποπληρώνουν τις οφειλές τους κανονικά έστω και υπό αυτές τις συνθήκες. Σκοπός είναι να μην αυξηθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές εκμεταλλευόμενοι την έλευση της πανδημίας για αυτό και δίνεται η δυνατότητα πολλών ρυθμίσεων ώστε να καλύπτονται όλες οι  περιπτώσεις . Γεγονός το οποίο ίσως δεν γινόταν υπό συνθήκες κανονικότητας.

Πηγή: Economico.gr