Τηλεργασία: Αγωνία για τη διασφάλιση δικαιωμάτων & εξέλιξης - Έρχεται ψηφιακό ωράριο & υπερωρίες πληρωμένες σε άδεια

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Προ των πυλών νέες αλλαγές στα εργασιακά: Η τηλεργασία, το ψηφιακό ωράριο και υπερωρίες που θα πληρώνονται με επιπλέον μέρες άδειας αντί οικονομικών απολαβών εξετάζονται από το Υπουργείο Εργασίας.

Το ψηφιακό ωράριο: Θα διασφαλίζει στους εργαζόμενους τα ίδια δικαιώματα που  έχουν και με την φυσική τους παρουσία στην εργασία τους. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αναφέρουν ότι εξ αποστάσεως εργάζονται παραπάνω από το ωράριο τους χωρίς να ωφελούνται επιπλέον. Πολλοί είναι επίσης όσοι δεν εργάζονται κανονικά για 8 ώρες από το σπίτι τους εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπάρχει φυσική παρουσία.

Το ψηφιακό ωράριο εκτός από το ότι θα διασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα , θα περιλαμβάνει και υποχρεώσεις καθώς θα καταγράφεται ακόμη και το δευτερόλεπτο εργασίας. Έτσι, διασφαλίζεται παράλληλα και η παραγωγικότητα της επιχείρησης και θα υπάρχει εμπιστοσύνη από τον εργοδότη.

Η πληρωμή των υπερωριών: Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπερωρίες να μην  πληρώνονται σε χρήματα. Συγκεκριμένα, οι υπερωρίες να μην πληρώνονται επιπλέον αλλά ο  εργοδότης να δίνει ρεπό ή έξτρα άδεια σε όσους εργάζονται παραπάνω. Ένα μέτρο το οποίο ευνοεί όσους επιθυμούν να έχουν επιπλέον μέρες άδεια αλλά δεν ευνοεί όσους προτιμούν να έχουν χρήματα για να αυξήσουν την διαθέσιμη ρευστότητα τους.

Τι άποψη έχουν οι εργαζόμενοι  στην Ελλάδα για την τηλεργασία;

Κοιτάζοντας το θέμα σφαιρικά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τηλεργασία συμβάλει θετικά στην παραγωγικότητα και μειώνει τα έξοδα μετακίνησης. Φαίνεται όμως πως στην Ελληνική πραγματικότητα η εργασιακή  νοοτροπία  δεν έχει αλλάξει, γεγονός που κάνει τους περισσότερους να πιστεύουν ότι στην πράξη η τηλεργασία στην Ελλάδα μάλλον δημιουργεί εμπόδια.

Σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ:  Το 73% των εργαζόμενων  ιδιωτικού τομέα της χώρας θεωρεί ότι ο κορωνοϊός  αποτελεί αφορμή να κινδυνεύσουν θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Μάλιστα, το 60% θεωρεί αρνητική την τηλεργασία προς την εξέλιξη της αμοιβής του, το 45% την αξιολογεί αρνητικά για την επαγγελματική εξέλιξή του. Το  52% των ερωτηθέντων εκφράζει απαισιοδοξία για την πορεία της χώρας, ποσοστό που έχει αυξηθεί κατά 2% από τον Ιούνιο.

Το ιδανικό σενάριο: Είναι ξεκάθαρο πως οι υπάλληλοι ιδιωτικού τομέα και ιδιαίτερα μικρομεσαίων επιχειρήσεων φοβούνται μη χάσουν την δουλειά τους. Το ιδανικό -υπό συνθήκες κανονικότητας- θα ήταν ο εργαζόμενος να έχει την επιλογή μια φορά την εβδομάδα όποια μέρα επιθυμεί  να εργαστεί από το σπίτι του, πράγμα το οποίο εφαρμόζεται από κάποιες εταιρείες πολυεθνικής εμβέλειας ωστόσο θα έπρεπε να θεσμοθετηθεί από το κράτος επίσημα ώστε να κατοχυρωθεί ως εργασιακό δικαίωμα και να εφαρμοστεί έτσι και στις μικρές επιχείρησης.

 

Πηγή: Economico.gr