Η λευκή επιταγή της Ευρώπης στον Ερντογάν ενθαρρύνει την επιθετική στρατηγική του, στο Αιγαίο & την αν. Μεσόγειο

του Θοδωρή Καλούδη

Με τίτλο «Δουλοπρεπής πολιτική έναντι της Τουρκίας», η γερμανική Handelsblatt (που εκφράζει ισχυρούς κύκλους του γερμανικού κατεστημένου) επισημαίνει αυτό ακριβώς που υποστηρίξαμε αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν την απειλή κυρώσεων από τις κυρώσεις. Δεν τόλμησαν να σπάσουν αυγά. Χαρίστηκαν ακόμα μια φορά στον Ερντογάν, “απειλώντας” τον με κυρώσεις αντί να του επιβάλουν κυρώσεις.

Τι μας λέει, με δυο λόγια η Handelsblatt;

  • “Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν δεν δίνει απλά την εντύπωση δουλοπρεπούς στάσης. Είναι! Για την Άγκυρα όσα αποφάσισαν οι ευρωπαίοι ηγέτες ισούται με λευκή επιταγή στην εξωτερική πολιτική”.
  • “Με την επιθετική του στάση ο τούρκος πρόεδρος κατάφερε να διασφαλίσει ακόμη μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων στην εξωτερική του πολιτική έναντι της ΕΕ. Για τον Ταγίπ Ερντογάν η ΕΕ και οι χώρες-μέλη της είναι ο ιδανικός αντίπαλος”.

Τι άλλο να προσθέσουμε σε όσα τονίζει η έγκυρη Handelsblatt; Τίποτα περισσότερο από αυτό που σημειώνει, την ίδια στιγμή,  μια άλλη γερμανική εφημερίδα, η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Άγκυρα, ένας απειλητικός εταίρος»: «Ο επιθετικός εθνικισμός του Ερντογάν είναι το θεμέλιο της εξουσίας του».

Απέναντι σε αυτή τη στρατηγική της έντασης που καλλιεργεί ο τούρκος πρόεδρος, δεν νομίζουμε ότι αρκεί να του δίνει κανείς κίνητρα για να  «συμμαζευτεί». Καλή και αναγκαία η διπλωματία. Ασφαλέστερη όμως η αμυντική θωράκιση της χώρας.

Γιατί όπως προειδοποιούν και οι πλέον έγκυροι Γερμανοί σχολιαστές, «η Τουρκία έγινε πια σήμερα ένα απρόβλεπτο μέλος του ΝΑΤΟ, ένας πεισματάρης εταίρος στην ΕΕ και ένας απειλητικός γείτονας για Έλληνες και Κυπρίους».

 

 Πηγή: Economico.gr