Πόσο καλύτερο θα είναι το 2021; Τι σημαίνουν για νοικοκυριά & πραγματική οικονομία τα μέτρα του Προσχεδίου Προϋπολογισμού

Τα συμπεράσματα από το Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Στόχος η τόνωση κατανάλωσης. Καθοριστική η διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης – Δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους χειρισμών.   

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Μέτρα που στοχεύουν στην ανάταση της οικονομίας το 2021 περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού  του Υπουργείου  Οικονομικών.  Το μείγμα  της οικονομικής πολιτικής  πρόκειται να οριστικοποιηθεί  τον Δεκέμβριο και μέχρι τότε ενδέχεται να δούμε αλλαγές ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, με το  υπουργείο Οικονομικών  να θέτει στόχο για ανάπτυξη  7,5%.

Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις  και ο αντίκτυπος τους

Mείωση ασφαλιστικών εισφορών Εργοδοτών και Υπαλλήλων ιδιωτικού τομέα. Ένα μέτρο το οποίο ακούσαμε στην ΔΕΘ και στοχεύει στη ελάφρυνση των επιχειρήσεων καθώς και στην τόνωση της κατανάλωσης.

Το μεγαλύτερο στοίχημα της Ελληνικής οικονομίας είναι η τόνωση της κατανάλωσης η οποία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στην χώρα μας πολλά έτη. Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η κατανάλωση διότι συγκριτικά με τους υπόλοιπους παράγοντες που διαμορφώνουν το ΑΕΠ επηρεάζει περισσότερο την πορεία της οικονομίας.

Παράταση αποπληρωμής χρεών που δημιουργήθηκαν από την πανδημία  μέχρι  το 2023. Αναμφίβολα παρά τις ελαφρύνσεις και το πάγωμα πληρωμών το ιδιωτικό χρέος θα αυξηθεί για αυτό εκτός από την παράταση αποπληρωμής εξετάζεται και ειδική ξεχωριστή ρύθμιση για τα χρέη αυτά.

Η  παράταση μείωσης ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, πολιτισμό για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον. Κλάδοι οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από όλους από την έλευση της πανδημίας. Η μείωση του ΦΠΑ, ενός συμπληρωματικό φόρου στοχεύει επίσης στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Μιας και η Κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι οι κλάδοι αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν μειωμένα έσοδα το προσεχές διάστημα.

Η προσωρινή κατάργηση (για το 2021)  της Εισφοράς Αλληλεγγύης:  Αφορά  μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες και σκοπός είναι η μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων, μια μεταβατική χρονιά όπου ακόμη δεν θα έχουμε επανέλθει πλήρως. Στο ίδιο μήκος κύματος, σχεδιάζεται και η μείωση φόρου για του ελευθέρους επαγγελματίες (μέτρο το οποίο ήδη έχει ψηφιστεί) μιας και είναι οι ριγμένοι της κρίσης.

Έκπτωση  φόρου  για υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών: Για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου. Κάτι το οποίο ακούσαμε επίσης στην ΔΕΘ και είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς λόγω της πανδημίας η μετάβαση των επιχειρήσεων στην ψηφιακή και πράσινη εποχή “μένει” πίσω.

Προτεραιότητα ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι η κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών με αποτέλεσμα να “μπαίνει” σε δεύτερη μοίρα  η εναρμόνιση με ψηφιακές και πράσινες πρακτικές.

Έτσι, την περίοδο αυτή μόνο το κράτος μπορεί να δώσει κίνητρα είτε σε επίπεδο ιδιωτών όπως έγινε με την επιδότηση της ηλεκτροκίνησης είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων μέσω του μέτρου των υπεραποσβέσεων για τέτοιου είδους επενδύσεις.

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Στόχος την ενίσχυση της κατανάλωσης

Tα μέτρα ως πολιτική: Πρόκειται για δημοσιονομικές παρεμβάσεις -ελαφρύνσεις έμμεσου χαρακτήρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της κατανάλωσης. Ο βασικός  παράγοντας που προσδιορίζει την κατανάλωση είναι το εισόδημα. Μέσω της μείωσης φόρων  στόχος είναι να  αυξηθεί το διαθέσιμό εισόδημα των πολιτών άρα και η κατανάλωση.

Οι μειώσεις είναι μικρές και επομένως δεν θα  αυξηθεί αισθητά η κατανάλωση. Επιπλέον μέρος των χρημάτων μπορεί να κατευθυνθεί στην αποταμίευση. Μπορεί να υπάρχουν προσδοκίες ότι η Ελληνική οικονομία θα ανακάμψει παρά ταύτα χρειάζεται χρόνος  ώστε οι πολίτες να θεωρήσουν πως η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματός τους θα έχει μόνιμο παρά προσωρινό χαρακτήρα.

Πέρα από τα μέτρα που στοχεύουν στην βελτίωση της “τσέπης” των πολιτών: Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού εστιάζει στην διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Είναι άκρως καθοριστική η διαχείριση των 5 δις ευρώ το 2021 ώστε να αποφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη  στην οικονομία που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθος χειρισμούς

Τα χρήματα του ταμείου ανάκαμψης: Πρέπει να κατευθυνθούν σε παραγωγικές επενδύσεις. Σε έργα μεγάλης κλίμακας και εντάσεως κεφαλαίου. Τα οφέλη στην οικονομία βέβαια  δεν θα αποτυπωθούν αμέσως αλλά στον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Για αυτό και το 2021 ότι αλλαγές δούμε στην οικονομία θα οφείλονται κυρίως στα  εργασιακά μέτρα και τα μέτρα  διευκόλυνσης χορήγησης ρευστότητας από τις τράπεζες προς ιδιώτες. Σημαντική είναι κα η διαχείριση των 10 δις ευρώ του ΕΠΑ  που θα διατεθούν από του χρόνου μέχρι και το 2025 και αφορούν δημόσιες  Επενδύσεις οι οποίες  αποτελούν κλειδί για την γρηγορότερη προσέλκυση ιδιωτικών  επενδύσεων.

 

Πηγή: Economico.gr