Ο Παυλόπουλος υπό την αιγίδα της Σακελλαροπούλου

* του Σταύρου Παπαντωνίου

Κοσμοϊστορικά πράγματα θα συμβούν την Τρίτη, που ίσως γίνει η αρχή για να κλείσει ένα χάσμα που χωρίζει τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τη διάδοχό του Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Συγκεκριμένα στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα, θα διεξαχθεί, στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, διεθνές συνέδριο με τίτλο «Η Eυρωπαϊκή έννοια του Κράτους ως “Δημόσια Υπηρεσία” και οι κρίσεις». Διοργανωτής είναι το ΥΠΕΞ και μεταξύ άλλων ομιλητές θα είναι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο αν. υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Το συνέδριο γίνεται υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την εκδήλωση θα κλείσει με ομιλία ο Προκόπης Παυλόπουλος. Αυτό και αν είναι έναρξη διερευνητικών!

Τους ήθελε μαζί

Ιδού και ένα παρασκήνιο ακόμα. Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Δημοσίου Δικαίου, όπου διευθυντής είναι ο καθηγητής Σπύρος Φλογαΐτης, που έχει άριστη σχέση και με τους δύο. Μάλιστα μαθαίνω πως ήθελε να είναι μαζί στην εκδήλωση, αλλά σε πρώτη φάση δεν κατέστη εφικτό, λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων της Προέδρου. Σε κάποια επόμενη φάση δεν αποκλείεται να τους δούμε μαζί. Είπαμε άλλωστε πως πρόκειται για… διερευνητικές και όχι για έναρξη διαλόγου.

Επίθεση Βούτση

Η στήλη θα σας αποκαλύψει διαλόγους από τον τελευταίο επεισοδιακό πρωινό καφέ στην Κουμουνδούρου οι οποίοι δείχνουν το χάσμα γενεών που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ο «Νέστωρ» του κόμματος Νίκος Βούτσης κατηγόρησε τον πρόεδρο πως έχει «δυσανεξία στην κριτική» και του συνέστησε να είναι πιο ανεκτικός. Η απάντηση Τσίπρα ήταν σε υψηλούς τόνους: «Δες τι γράφουν όλα τα πρωτοσέλιδα» του είπε, αναφερόμενος στο άδειασμα που του έκανε ο Τσακαλώτος. Από κοντά και ο έτερος της παλαιάς φρουράς Πάνος Σκουρλέτης, που κατηγόρησε face to face τον τέως πρωθυπουργό για δημιουργία «αρχηγικού κόμματος», ενώ ο τρίτος της παρέας Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει σηκώσει ούτως ή άλλως για τα καλά την κόκκινη παντιέρα.

Δυσαρέσκεια Αχτσιόγλου

Η απόλυτη επιβεβαίωση της μάχης των γενεών που εξελίσσεται στο παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η Εφη Αχτσιόγλου είναι καθ’ όλα δυσαρεστημένη με τον «πολιτικό της πατέρα» Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς θεωρεί πως την υποσκάπτει στα νέα της καθήκοντα. Το παζλ συμπληρώνεται από τον Δημήτρη Τζανακόπουλο που φαίνεται ξεκάθαρα να τραβά σαφή διαχωριστική γραμμή από τον προκάτοχό του Πάνο Σκουρλέτη. Νομίζω δεν θέλετε και άλλα παραδείγματα.

* Το άρθρο του κ. Παπαντωνίου δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα kathimerini.gr