Τοπικά Lockdown & νέα μέτρα προστασίας αναστέλλουν την κανονικότητα

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ο  αυξημένος αριθμός κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ανησυχεί τους ειδικούς αλλά και το ΥΠΟΙΚ. Η μεταβατική  περίοδος με τα ευέλικτα οικονομικά μέτρα παρατείνεται όλο και περισσότερο, με την επιστροφή στην κανονικότητα να αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2021. Ήδη ανακοινώθηκε πως οι επιχειρήσεις περιοχών  που έχουν υποστεί Lockdown δεν θα δώσουν πίσω ολόκληρη της επιστρεπτέα προκαταβολή, στην ουσία θα λάβουν έκπτωση.

Τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές έδειξαν πως ο τζίρος τους δέχθηκε μεγαλύτερες πιέσεις. Αναμένουμε επίσης  επιπλέον ελαφρύνσεις να ισχύσουν και για  τις περιοχές  που “χτυπήθηκαν” από τον κυκλώνα καθώς υπέστησαν σοβαρές ζημιές με τις οικονομικές συνέπειες να  αυξάνονται τόσο για πολίτες και επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους του αγροτικού τομέα.

Το ενδεχόμενο ενός δεύτερου καθολικού Lockdown είχε αποκλειστεί διότι η οικονομία δεν το αντέχει. Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες ακούμε πως το μέτρο υπάρχει ακόμη στο συρτάρι του Μαξίμου.

Μέχρι πρόσφατα δεν είχαν τεθεί στο τραπέζι πρόσθετα  οικονομικά μέτρα στις περιοχές που εφαρμόστηκαν τοπικά Lockdown. Κάτι το οποίο  είχαμε επισημάνει στο Economico όταν ακούσαμε τις εξαγγελίες ΔΕΘ, καθώς οι περιοχές αυτές θα έχουν πρόσθετες επιπτώσεις και η επαναφορά τους θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο συγκριτικά με τις υπόλοιπες της χώρας. Γεγονός που δυσκολεύει  την συνολική προσπάθεια ανάτασης του ΑΕΠ.

Δύσκολη είναι η κατάσταση για τους εργαζόμενους της τέχνης και του πολιτισμού γενικότερα καθώς έχουν ανασταλεί ξανά  όλες οι εκδηλώσεις, η λειτουργία  χειμερινών  κινηματογράφων και θεάτρων  στην Αττική μια περιφέρεια η οποία φιλοξενεί την πλειοψηφία των πολιτιστικών δράσεων της χώρας και στην οποία εργάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό του εργατικού δυναμικού του κλάδου.

Όσον αφορά την υποχρεωτική τηλεργασία στην Αττική: Tόσο στον Δημόσιο όσο και τον Ιδιωτικό τομέα η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες με πολυεθνική εμβέλεια από την περίοδο του καθολικού Lockdown και ακόμη συνεχίζουν να υιοθετούν αυτό το εργασιακό μοντέλο. Σε αντίθεση, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές οι οποίες δεν διατήρησαν την εξ αποστάσεως εργασία και μετά το πέρας του εγκλεισμού. Τώρα υποχρεωτικά θα πρέπει να στείλουν 4/10 εργαζόμενους στο σπίτι με το μεγάλο στοίχημα να εξακολουθεί να είναι το κατά πόσο οι μικρές επιχειρήσεις έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία να το εφαρμόσουν.

Δημοσιονομικός αγνωστικισμός: Η αύξηση των κρουσμάτων που οδηγεί στην  επιβολή νέων μέτρων, η καταβολή των αναδρομικών και η καταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες του κυκλώνα έφεραν έκτακτα έξοδα που δεν είχαν συμπεριληφθεί  στον μέχρι τώρα δημοσιονομικό προγραμματισμό.  Η μεταβατική  περίοδος με τα ευέλικτα οικονομικά μέτρα παρατείνεται όλο και περισσότερο, με την επιστροφή στην κανονικότητα να αναμένεται το β’ εξάμηνο του 2021.