Καμπανάκι κινδύνου τα καταναλωτικά δάνεια: Αυξήθηκε η μεταβίβαση τους σε εταιρείες διαχείρισης, μειώθηκε η μεταβίβαση στεγαστικών

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Στα 30,9 δις. ευρώ ανήλθαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια το β΄ τρίμηνο του 2020 που μεταβιβάστηκαν σε εταιρείες διαχείρισης. Αυξήθηκε η αξία των υπό  διαχείριση  επιχειρηματικών  δανείων αλλά και δανείων ιδιωτών. Όσον αφορά τα τελευταία, εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια κατά 72 εκατ. ευρώ ενώ η διαχείριση  στεγαστικών μειώθηκε κατά 39 εκατ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι:  Τράπεζες και Funds μεταβίβασαν στους διαχειριστές λιγότερα στεγαστικά “κόκκινα” δάνεια. Το β’ τρίμηνο του 2020 η έλευση της πανδημίας οδήγησε στην λήψη μέτρων για την προστασία των δανειοληπτών αυτή την δύσκολη συγκυρία. Επίσης πολλοί έτρεξαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα “γέφυρα” και να επωφεληθούν από το τωρινό πλαίσιο, αφού από του χρόνου θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Η  ζήτηση του προγράμματος “γέφυρα”  ήταν ισχυρή το β’ τρίμηνο. Η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και το γ’ τρίμηνο και όπως φαίνεται το τοπίο θα είναι  ίδιο και το δ’ τρίμηνο, με  τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων να έχει καταγραφεί αρχές Σεπτεμβρίου όπου οι ενδιαφερόμενοι ξεπέρασαν τους 50.000.

Το βάρος τραπεζών και funds “θα πέσει” στα επιχειρηματικά δάνεια

Τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια που πρόκειται να μεταβιβαστούν σε εταιρείες διαχείρισης μέχρι το τέλος το έτους θα συνεχίσουν  να μειώνονται– μην ξεχνάμε άλλωστε πως μέχρι τον Δεκέμβριο έχουν παγώσει και οι πλειστηριασμοί.

Το βάρος τραπεζών και funds “θα πέσει” στα επιχειρηματικά δάνεια τόσο τώρα όσο και μετά το πέρας των προσωρινών οικονομικών μέτρων καθώς η επιπλέον ρευστότητα στην οποία έχουν ευκολότερα πρόσβαση σήμερα λόγω του ιού είναι μεν αναγκαία όμως δεν παύουμε να μιλάμε για δάνειο το οποίο θα πρέπει κάποια στιγμή να αποπληρωθεί πράγμα το οποίο προϋποθέτει οι επιχειρήσεις αυτές να επανέλθουν σύντομα στα επίπεδα προ πανδημίας.

Καμπανάκι κινδύνου αποτελούν τα καταναλωτικά δάνεια τα οποία μέχρι σήμερα δεν αποτελούσαν αγκάθι για τις τράπεζες. Η αύξηση της μεταβίβασης τους σε εταιρείες διαχείρισης ίσως είναι σημάδι  ότι αναμένεται αυξημένη ζήτηση για δάνεια κεφαλαίου κίνησης προς ιδιώτες μιας και η αναιμική κατανάλωση επιδεινώνεται. Αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα για την τόνωση της κατανάλωσης και της ενίσχυσης των εισοδημάτων.

 

Πηγή: Economico.gr