Eθελούσια έξοδος για τους τραπεζοϋπαλλήλους: Πόσοι χαμηλόμισθοι θα προσλαμβάνονται για κάθε 10 υψηλόμισθους που θα αποχωρούν

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Περίοδος ανασυγκρότησης είναι τo Φθινόπωρο  για πολλές επιχειρήσεις πόσο μάλλον για τον Χρηματοπιστωτικό τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, οι Ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν νέα εθελούσια έξοδο και μάλιστα τραπεζικοί κύκλοι επισημαίνουν πως θα είναι η τελευταία φορά που οι εργαζόμενοι που θα αποχωρήσουν θα λάβουν προνομιακό πακέτo πέρα των νόμιμων αποζημιώσεων.

Οι εθελούσιες έξοδοι των τραπεζών ξεκίνησαν την εποχή των μνημονίων και περιλαμβάνονταν σε μια σειρά δεσμεύσεων μας προς τους θεσμούς όπως επίσης η αποεπένδυση των Ελληνικών τραπεζών από τα Βαλκάνια ώστε να ενισχυθεί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Η μη καλυτέρευση του τραπεζικού μας συστήματος ακόμη και μετά τα μνημόνια λόγω των υπέρογκων “κόκκινων” δανείων ανάγκασε τις τράπεζες να συνεχίσουν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου του προσωπικού, με σκοπό  να μειώσουν τα κόστη τους. Σήμερα, για κάθε 10 υψηλόμισθους υπαλλήλους που θα αποχωρούν θα προσλαμβάνονται 4 χαμηλόμισθοι, μάλιστα τα τελευταία 8 έτη οι τραπεζικές προσλήψεις έχουν μειωθεί κατά 40%.

Νέοι τραπεζοϋπάλληλοι με χαμηλότερες αμοιβές

Αυτό σημαίνει πως: Θα εισέλθουν στον τραπεζικό κλάδο νέοι ο οποίοι θα είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες όμως θα έχουν χαμηλότερες απολαβές. Καταλαβαίνουμε πως είναι δύσκολη η εξίσωση της παραγωγικότητας καθώς οι χαμηλοί μισθοί δεν αποτελούν κίνητρο για τους υπαλλήλους να είναι αποδοτικότεροι.

Τα τελευταία έτη oι περισσότερες προσλήψεις δεν γίνονται απευθείας αλλά μέσω διάφορων εταιρειών HR οι οποίες μισθώνουν υπαλλήλους στις τράπεζες. Μια λύση η οποία μειώνει περαιτέρω μεν το κόστος των τραπεζών από την άλλη όμως δεν δίνει στο προσωπικό περιθώρια εξέλιξης.

Από την άλλη: Περιζήτητοι ανεξάρτητα από την ηλικία τους είναι όσοι γνωρίζουν από διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων καθώς και από αγοραπωλησίες ακινήτων πλειστηριασμών.

Όσον αφορά αυτούς που θα αποχωρήσουν: Ευνοούνται από την εθελούσια όσοι είναι κοντά στην σύνταξη καθώς θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές που απομένουν  όταν θα αποχωρήσουν από την τράπεζα. Είναι αλήθεια ότι οι νέοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας είναι λιγότεροι από όσους θα έπρεπε καθώς ακόμη παραμένουν στις θέσεις τους άτομα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν συνταξιοδοτηθεί.