Η Μόρια είναι μακριά...

της Αγγελικής Σπανού

Όχι, δεν μπορεί να χωρέσει η Ευρώπη των 500 εκατομμυρίων 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες που έμειναν άστεγοι στη Λέσβο μετά την καταστροφή του καταυλισμού στη Μόρια. Και ναι, δεν θα μεταφερθούν ποτέ στα ηπειρωτικά, γιατί πρέπει να είναι σαφές το μήνυμα πως όποιος πληρώνει τον δουλέμπορο για να φτάσει στην Εδέμ θα εγκλωβιστεί στο νησί, σε συνθήκες φρίκης.

Κάπως έτσι ξέμειναν στους δρόμους, στις αυλές, έξω από εκκλησίες, στην εξοχή, στα νεκροταφεία. Ζουν σαν ζώα χωρίς τίποτα εξασφαλισμένο και χωρίς φροντίδα. Οι τυχεροί μπαίνουν σιγά σιγά στο νέο ΚΥΤ στο Καρά Τεπέ. Και ξέρουν ότι δεν θα ξαναβγούν.

Άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα θα είναι κλειστές οι δομές. Η Μόρια ήταν κολαστήριο χωρίς κλειδί. Μέχρι που κάποιος που έφυγε για Αθήνα, με το άσυλό του, με τα όλα του, γύρισε πίσω για να βρει τροφή και στέγη γιατί στην πρωτεύουσα δεν υπήρχε τίποτα γι αυτόν. Ήταν και φορέας κορωνοϊού, του είπαν για καραντίνα, τη φοβόταν την απομόνωση, φυλακή στον φυλακισμένο; Και κάπως έτσι ξεκίνησε η καταστροφή.

Φταίνε, μην τους λυπάστε – τόσοι το λένε. Μόνοι τους προκάλεσαν την πυρκαγιά και μόνοι τους θα πληρώσουν. Νόμισαν, οι ανόητοι, ότι αν πάψει να υπάρχει ο καταυλισμός θα φύγουν για την Ευρώπη. Δεν ήξεραν, οι ανόητοι, ότι η Ευρώπη θα στείλει ανθρωπιστική βοήθεια και θα απελευθερώσει κονδύλια για να ξαναμαντρωθούν – αυτή τη φορά πιο αποτελεσματικά.

Εκεί θα μείνουν, στο νησί, και να λένε κι ευχαριστώ που δεν τους πάνε σε ξερονήσια, όπως προτείνει ο Μ. Βολουδάκης της ΝΔ και ο Βελόπουλος δεξιότερα.

Οι καμμένοι δεν φοβούνται τη φωτιά. Δεν είχαν τίποτα να χάσουν και τίποτα να περιμένουν. Ούτε τώρα έχουν. Σιγά-σιγά καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει δρόμος για την Ευρώπη. Εκεί θα μείνουν, στο νησί, σε μια νέα Μόρια, που θα ναι όμως κλειστή και πιο μεγάλη.

  • Πόσο ρομαντικός ή αφελής ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Μπερνάρ Ανρί Λεβί όταν μετά το οδοιπορικό του στη Μόρια έγραψε ότι η μόνη λύση είναι να κλείσει, να ισοπεδωθεί και αυτοί “των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν ότι ονειρεύτηκαν την Ευρώπη” να γίνουν δεκτοί ανάμεσά μας.

Η Μόρια έκλεισε, ισοπεδώθηκε, αλλά αυτοί των οποίων “το μόνο έγκλημα ήταν ότι ονειρεύτηκαν την Ευρώπη” δεν θα γίνουν δεκτοί ανάμεσά μας. Θα παραμείνουν καταραμένοι και μακριά.