Κρίσιμο το σημερινό Eurogroup: Στο τραπέζι οι εξαγγελίες της ΔΕΘ & η λήψη νέων μέτρων

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ιδιαίτερα σημαντική η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup: Καθώς φαίνεται πως στο παρά πέντε  θα κλειδώσουν κάποιες από τις εξαγγελίες της ΔΕΘ αν συμφωνήσουν τα τεχνικά κλιμάκια.  To Σαββατοκύριακο περιμένουμε να ακούσουμε κυρίως μέτρα φόρο-ελαφρύνσεων όπως η μείωση ή και σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Οι  ανακοινώσεις στη ΔΕΘ εξαρτώνται και από τα Ευρωπαϊκά δρώμενα γιατί: Στο τραπέζι των συζητήσεων στο Βερολίνο  σήμερα κεντρικό θέμα  είναι η οικονομική πορεία των χωρών της ένωσης και η εξέταση νέων δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται μάλιστα να γίνει και αποτίμηση των εθνικών σχεδίων κάθε κράτους ώστε να αξιολογηθούν τα μέτρα και ο αντίκτυπος τους αλλά και να γίνουν εκτιμήσεις για την μελλοντική πορεία των χωρών και κατ’ επέκταση της Ευρώπης.

Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης τώρα και στο μέλλον

Η Ευρώπη όπως και όλος ο πλανήτης βρέθηκε σε μια απρόσμενη κατάσταση την οποία δεν περίμενε. Έτσι, παρά το γεγονός ότι έχουν θεσπιστεί πολιτικές για την αντιμετώπιση διάφορων πιθανών προβλημάτων, δεν υπήρχε πλάνο για την διαχείριση μιας κρίσης υγειονομικού χαρακτήρα.

Η Ε.Ε  ακολουθεί κοινούς κανόνες ωστόσο δεν υπάρχει κοινή πολιτική δημόσιας υγείας για αυτό και το βάρος των αποφάσεων πέφτει κυρίως στο κάθε κράτος ξεχωριστά. Μετά το πέρας της πανδημίας είναι πολύ πιθανό να θεσμοθετηθεί μια από κοινού πολιτική για την θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Οι εξελίξεις φέρνουν στο προσκήνιο άλλη μια αδυναμία της Ε.Ε:  Η οποία έχει να κάνει με την ασφάλεια. Η μη ύπαρξη κοινής πολιτικής άμυνας επιτρέπει στο κάθε κράτος- μέλος να διαφοροποιείται απέναντι στον τρόπο αντιμετώπισης της Τουρκικής προκλητικότητας.

Η πανδημία αποτελεί αφορμή για την μετάβαση από: Tην συντηρητική οικονομική πολιτική της Ευρώπης σε μια προοδευτικότερη με αίσθημα αλληλεγγύης και συλλογικότητας. Φαίνεται πως ο δρόμος έχει ανοίξει καθώς η κοινή έκδοση χρέους είναι κάτι το οποίο είχε έρθει ξανά στο τραπέζι το 2012 όμως η Γερμανική θέση ήταν κατά, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να διατηρηθεί στην ένωση η ξεχωριστή ευθύνη του κάθε κράτους.

 

Πηγή: Economico.gr