Η αύξηση παραοικονομίας στον Τουρισμό καθιστά δύσκολη την πρόβλεψη των εσόδων - Νέα μέτρα για τους εργαζόμενους του κλάδου

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Nέα μέτρα για τον Τουρισμό επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο για την περαιτέρω στήριξη του εργατικού δυναμικού του κλάδου.  Ήδη, ανακοινώθηκε η παράταση των αναστολών πληρωμής  υποχρεώσεων τους καθώς και η παράταση του προγράμματος ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι  τον Μάρτιο του 2021. Ο Τουρισμός είναι ένας ιδιαίτερα ευαίσθητος τομέας καθώς λειτουργεί εποχικά και οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές.  Φέτος, πολλά είναι τα ξενοδοχεία που έμειναν κλειστά καθώς και οι υπάλληλοι οι οποίοι έμειναν χωρίς απασχόληση.

Από την άλλη πλευρά: Παρέμειναν ανοιχτά κυρίως τα μικρά καταλύματα των οποίων τα λειτουργικά κόστη είναι χαμηλά επομένως η εξισορρόπηση  εσόδων-εξόδων είναι ευκολότερη, καθώς και μεγάλα ξενοδοχεία τα οποία είχαν χτίσει γερές  χρόνιες παραγωγικές βάσεις. Επαγγελματίες του χώρου κάνουν λόγο για καταλύματα το στρατηγικό πλάνο των οποίων  επέτρεπε να ανοίξουν παρά το γεγονός ότι τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι λιγότερα από πέρυσι. Αυτό διότι κάποια μεγάλα luxury καταλύματα έχουν εφαρμόσει τέτοια τιμολογιακή πολιτική η οποία τους επιτρέπει να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους κόστη  ακόμη και με πληρότητα της τάξεως του 55%.

Έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα παραβατικότητας

Φέτος, τα τουριστικά έσοδα της χώρας θα είναι αισθητά μειωμένα και ο ακριβής υπολογισμός τους δύσκολος καθώς έχουν αυξηθεί τα φαινόμενα παραβατικότητας από πλευράς ιδιοκτητών. Ειδικά στα νησιά πολλοί μικροϊδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων αν έχουν κρατήσεις μη ηλεκτρονικές αλλά μέσω τηλεφώνου συχνά παρουσιάζουν δυο τιμές στους πελάτες, αυτές με ή χωρίς απόδειξη.

Πέρυσι τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν στα 19 δις ευρώ ενώ για φέτος υπολογίζουμε πως θα είναι κάτω από τα μισά.  Οι αρχικές προβλέψεις της τουριστικής κίνησης έδειχναν μείωση μετακινήσεων κατά 30% ποσοστό το οποίο δυστυχώς αναθεωρήθηκε προς τα πάνω και συγκεκριμένα στο 60% όσον αφορά την επιβατική κίνηση του Αυγούστου στον διεθνή αερολιμένα Αθηνών σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Οι συνέπειες για το εργατικό δυναμικό στον τουρισμό έχουν σοβαρό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία. Στο τραπέζι βρίσκεται υπό εξέταση η περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων μιας και ο τουρισμός είναι ευαίσθητος και απασχολεί μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού.

Ο καιρός περνάει και ο κορωνοϊός συνεχίζει να βρίσκεται εδώ, με τους λοιμοξιολόγους  να κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις πως η τρέχουσα κατάσταση θα συνεχιστεί και το 2021.  Αυτό το οποίο δίνει μια πινελιά αισιοδοξίας για το κλείσιμο της φετινής σεζόν είναι ότι έλαβε παράταση. Οι αρχές μας προβλέψεις ότι πολλοί εργαζόμενοι θα λάβουν την άδεια τους το Φθινόπωρο φαίνεται πως επιβεβαιώνεται καθώς η επισκεψιμότητα των ξένων στην χώρα μας μπορεί να μην είναι ανάλογη του Ιουλίου – Αυγούστου όμως  χαρακτηρίζεται ικανοποιητική για αρχές Σεπτέμβρη δεδομένης της κατάστασης αλλά και της εποχής.