Η Ελλάδα 1η σε φοροδιαφυγή στην Ευρώπη: Αγγίζει το 30% του ΑΕΠ – Αυξάνονται οι παραβάσεις τους καλοκαιρινούς μήνες

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Τους καλοκαιρινούς μήνες η φοροδιαφυγή των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά αυξάνεται. Φέτος, είναι μια ιδιαίτερη χρονιά καθώς πολλές επιχειρήσεις τις εστίασης και του τουρισμού θα μείνουν κλειστές. Υπάρχουν και μερικοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τις απώλειες των προηγούμενων μηνών ανεβάζοντας τις τιμές ή μη κόβοντας αποδείξεις. Πολλοί είναι επίσης που δηλώνουν στους πελάτες τους ότι δεν διαθέτουν μηχάνημα POS. Όσον αφορά στα ενοικιαζόμενα δωμάτια έχει παρατηρηθεί πως αν η κράτηση δεν είναι ηλεκτρονική αλλά μέσω τηλεφώνου, τότε η τιμολόγηση είναι χαμηλότερη, χωρίς φυσικά απόδειξη.  Όλα τα παραπάνω είναι συχνά φαινόμενα κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών εδώ και πολλά έτη, η φοροδιαφυγή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για την μείωση της και τους ελέγχους που πραγματοποιεί η  ΑΑΔΕ, παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα, πόσο μάλλον φέτος.

Στην Ελλάδα τα επίπεδα φοροδιαφυγής είναι τα υψηλότερα της Ευρώπης, αγγίζουν μάλιστα το 30% του ΑΕΠ μας και εκτιμήσεις δείχνουν πως οι κλάδοι οι οποίοι φοροδιαφεύγουν περισσότερο είναι ο τουρισμός και η εστίαση.  Οι περισσότερες παραβάσεις που εντοπίζονται από τα κλιμάκια της ΑΑΔΕ βρίσκονται στις Κυκλάδες. Σε ορισμένους τομείς μάλιστα  η φοροδιαφυγή  φτάνει το 80% , πιο συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ενοικίαση τουριστικών σκαφών ή εξοπλισμού θαλάσσιων αθλημάτων.

Στην Ευρώπη: Έχει παρατηρηθεί πως οι χώρες οι οποίες έχουν υψηλότερους φόρους, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής. Σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται οι χώρες του Νότου οι οποίες είναι οικονομικά αδύναμες σε σχέση με τις χώρες του Βορρά και οι οποίες εκτός από μεγαλύτερα φορολογικά βάρη, έχουν και μεγαλύτερα ποσοστά παραοικονομίας.

Το σχέδιο της Κυβέρνησης για νέες ελαφρύνσεις: Η περαιτέρω μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι, τόσο στην έκθεση Πισσαρίδη όσο και στα πλάνα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ.Σκυλακάκη ο οποίος δήλωσε πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο να διαπραγματευθούμε με τους θεσμούς πρόσθετες φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη: Το μεγάλο στοίχημα για φέτος είναι αν τα μέτρα που θεσπίστηκαν από την Κυβέρνηση για την πάταξη της φοροδιαφυγής την εποχή προ κοροναϊού, δίνουν και  την εποχή της πανδημίας κίνητρα στους πολίτες για να ενισχύσουν τις αγορές τους με ηλεκτρονικές συναλλαγές -ώστε να καταγράφονται οι περισσότερες συναλλαγές.

Πηγή: Economico.gr