Δραματική μείωση των αεροπορικών αφίξεων: “Άδειο” το “Ελευθέριος Βενιζέλος” τον Ιούλιο

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Κατά 70% υποχώρησε η επιβατική κίνηση τον Ιούλιο στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι μειωμένες κρατήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια, μας δίνουν μια πρώτη εικόνα του ύψους των εσόδων που θα έχουμε φέτος από τον Τουρισμό τα οποία πέρυσι ήταν κοντά στα 19 δις ευρώ.

Τι διαμόρφωσε την μείωση και πώς θα καθορίσει τα συνολικά τουριστικά έσοδα; Το ποσοστό της μείωσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτωτική ζήτηση του εξωτερικού η οποία παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 76,1% και λιγότερο στην εσωτερική μετακίνηση των πολιτών, η οποία μειώθηκε κατά 56,3%. Αυτό σημαίνει πως είμαστε περισσότερο εξαρτημένοι από τον τουρισμό του εξωτερικού παρά από τον εσωτερικό και πως όσο και αν τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι αρκετός για να αντισταθμίσει τις απώλειες των εσόδων από ξένους επισκέπτες. Επιπλέον, η Ελλάδα διαχρονικά προσελκύει πολίτες υψηλότερων εισοδημάτων γεγονός το οποίο θα κάνει την μείωση  των εσόδων ακόμη πιο αισθητή. Μάλιστα τα έσοδα του κλάδου για φέτος υπολογίζονται σε 5 δις ευρώ κάτω δηλαδή του 50% των περυσινών.

Το πρόβλημα του τουρισμού θα μεταφερθεί και στον επιχειρηματικό-επενδυτικό κόσμο: Κάνοντας μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας διαπιστώσαμε ότι τα μισά ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι κλειστά, το ίδιο ισχύει και για τα ξενοδοχεία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί στον επιχειρηματικό κόσμο έντονη ανησυχία και στρέφει τους επενδυτές στην αναζήτηση άλλων τομέων για να επενδύσουν εκτός  του τουρισμού και της αγοράς ακινήτων.

Tι θα μπορούσε να βοηθήσει τους επαγγελματίες του κλάδου: Oι επιπτώσεις της πανδημίας θα επηρεάσουν τις οικονομικές εξελίξεις τουλάχιστον μέχρι το 2021 επομένως θα ήταν καλό οι επιχειρηματίες από τώρα να δημιουργήσουν την οικονομική και επιχειρησιακή τους στρατηγική τόσο για να προσελκύσουν επισκέπτες τους χειμερινούς μήνες του 2020 – καθώς η σεζόν φέτος θα παραταθεί- όσο και για το επόμενο έτος. Καλό είναι στον σχεδιασμό να συμπεριληφθεί πώς  ο κοροναϊός θα μπορούσε να αλλάξει τις τουριστικές μας συνήθειες στον μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

H Eλλάδα είναι τυχερή, καθώς διαθέτει τις υποδομές και για χειμερινό τουρισμό τον οποίο μπορεί να καλλιεργήσει παραπάνω. Σε αντίθεση, η γειτονική Κύπρος θα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς στην χώρα δεν έχουν γίνει ανάλογες επενδύσεις για να μπορεί να παρατείνει την τουριστική σεζόν και τον χειμώνα. Για να αλλάξει αυτό θα πρέπει να εξελίξει τον θεματικό της τουρισμό.

Πηγή: Economico.gr