Το πρωτογενές έλλειμμα των 6,1 δισ. ευρώ δημιουργεί ανησυχίες για τις απειλές των επόμενων μηνών στον Προϋπολογισμό

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Πρωτογενές έλλειμμα 6,1 δισ. ευρώ σημείωσε  η Ελλάδα   το  α’ 6μηνο του έτους. Τα  καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού βρέθηκαν  17%  χαμηλότερα από τον στόχο.  Τα φορολογικά έσοδα 13,3% χαμηλότερα από τον στόχο, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφονται στους φόρους από  πωλήσεις  πάγιων περιουσιακών στοιχείων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 99,4% έναντι του στόχου, στους φόρους  κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ ή 42,8%, στους λοιπούς φόρους επί αγαθών κατά 12 εκατ. ευρώ ή  34,0%.

Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν εξαιτίας: Tης υγειονομικής κρίσης, της αδυναμίας πληρωμής των πολιτών και της αναστολής σειράς φορολογικών υποχρεώσεων που αποφάσισε η Κυβέρνηση προκειμένου να δώσει ανάσα στην τσέπη τους.  Για όσους ισχύει η  αναστολή φόρων προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 3 δις ευρώ) και  δεν μπορούν να τα αποπληρώσουν, θα ενταχθούν στην ρύθμιση 12 ή 24 δόσεων η οποία όμως θα ξεκινήσει το επόμενο έτος πράγμα το οποίο σημαίνει πως μέχρι τέλος του έτους τα κρατικά ταμεία θα συνεχίσουν να δέχονται πιέσεις.

Η κρισιμότητα των Δημόσιων Επενδύσεων: Σημαντική ήταν και η μείωση των εσόδων από τις Δημόσιες Επενδύσεις  καθώς ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 350 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι καθοριστικές για μια οικονομία καθώς μέσα από την δημιουργία μεγάλων δημόσιων έργων παρακινούνται και οι ιδιωτικές επενδύσεις. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί προτεραιότητα στο “μπάλωμα”  αυτής της τρύπας μιας και είναι ιδιαίτερα καθοριστικές οι επενδύσεις για την ανάκαμψη. Να υπενθυμίσουμε πως το  ύψος των Δημοσίων επενδύσεων  φέτος έμεινε σχεδόν  στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Ένας λόγος είναι ότι δεν υπήρξε απορροφητικότητα των κονδυλίων διότι οι περισσότερες επιχορηγήσεις ήταν μη ελκυστικές λόγω  λεπτομερών  κανονισμών.

Το έλλειμμα αποτέλεσμα μείωσης εσόδων και αύξησης εξόδων: Το πρωτογενές έλλειμμα προέκυψε τόσο από την χαμηλή εισροή εσόδων όσο και από την μεγαλύτερη από τον στόχο εκροή χρημάτων του κράτους που δόθηκαν για την έκτακτη στήριξη της πραγματικής οικονομίας όπως για παράδειγμα για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση  τόκων δανείων μικρό-μεσαίων επιχειρήσεων, για την παροχή της  επιστρεπτέας προκαταβολής και για την σύσταση του ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας.

Oι απειλές των επόμενων μηνών για τον Προϋπολογισμό: Οι αναμενόμενοι κίνδυνοι για φέτος ήταν ο εμπορικός πόλεμος, το Brexit, το προσφυγικό, τα “κόκκινα” δάνεια. Πάνω σε αυτά προστίθενται πλέον η   απόφαση του ΣτΕ για την καταβολή αναδρομικών στους συνταξιούχους  δαπάνη ύψους 4 δις. ευρώ, καθώς και τα νέα μέτρα όπως τα 400 εκ ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την επιδότηση στεγαστικών δανείων.

Κρίσιμη θα είναι και η πορεία του οικοδομικού κλάδου για τον οποίο αναμέναμε (μετά τις ελαφρύνσεις και τις επιδοτήσεις που αποφασίστηκαν) ανάταση του τομέα, όμως με η έλευση του κορωναϊού δυσκολεύει το εγχείρημα της Κυβέρνησης η οικοδομή να συμβάλει  4% στο ΑΕΠ από  1% που είναι σήμερα και απέχει από το 10% όπου βρισκόταν πριν την χρηματοπιστωτική κρίση.

Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή βοήθεια, να υπενθυμίσουμε ότι ακόμη δεν έχουν λάβει χρήματα από την ΕΕ, πράγμα το οποίο σημαίνει πως ο Προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβρη όπου θα λάβουμε τα  ποσά του πακέτου SURE. Οι οικονομικές εξελίξεις επισπεύδουν την αναγκαιότητα νέων πολιτικών χειρισμών.

Δεν αποκλείεται την περίοδο διαρθρωτικών αλλαγών στο σχήμα της κυβέρνησης, να δούμε την σύσταση ειδικής ομάδας για την διαχείριση των χρημάτων της ΕΕ και συγκεκριμένα του ταμείου ανάκαμψης μιας και η διαχείριση των συγκεκριμένων κονδυλίων είναι δύσκολο εγχείρημα και στοίχημα δεν αποτελεί μόνο η απορρόφησή τους αλλά και η διοχέτευση τους σε έργα που θα επιφέρουν πολλαπλασιαστικά οφέλη με  υψηλή προστιθέμενη αξία.

Πηγή: Economico.gr