της Δάφνης Γρηγοριάδη
Στα σκαριά η επιδότηση μηνιαίων δόσεων δανείων για τους επόμενους 9 μήνες, προκειμένου να στηριχθεί περαιτέρω η πραγματική οικονομία. Το μέτρο αφορά στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια εξυπηρετούμενα και μη. Η επιδότηση θα κυμαίνεται από 30% έως και 90% ανάλογα με το πόσο συνεπής είναι ο δανειολήπτης στις αποπληρωμές του.
Η στρατηγική: Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο αφορά όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών και το οποίο επιβραβεύει τους συνεπείς. Σκοπός είναι η ομαλή αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων των πολιτών την δύσκολη περίοδο του κορωναϊού. Όσον αφορά τους μη συνεπείς δανειολήπτες, η επιδότηση θα παρέχεται με σκοπό να αποτραπεί ένας πλειστηριασμός αφού έστω και μια μικρού ύψους πληρωμή θα του δώσει μια σύντομη ανάσα από το κυνηγητό του με τις τράπεζες. Η κατηγορία αυτή, θα λάβει χαμηλότερο ποσό επιδότησης προκειμένου να μην καλλιεργηθεί το αίσθημα “δεν πληρώνω” το οποίο πολλοί προσπαθούν να υιοθετήσουν με αφορμή την πανδημία και την ελαστικότητα που μπορεί να υπάρχει τόσο από το κράτος όσο και από τα τραπεζικά ιδρύματα.
Στο άμεσο μέλλον: To μέτρο θα εφαρμοστεί για σύντομο χρονικό διάστημα, όσο υπολογίζεται ότι χρειάζεται για να επανέλθει η οικονομία, με την παραδοχή ότι όλα θα κυλίσουν ομαλά χωρίς μεγάλη αύξηση αριθμού κρουσμάτων. Όμως, ακόμη και αν ο κορωναϊός διαρκέσει μέχρι τον Δεκέμβριο, το επόμενο διάστημα αναμένουμε αύξηση των δανειοληπτών που αδυνατούν να πληρώσουν. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αδυναμία αποπληρωμής θα εμφανιστεί στα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία και πριν την έλευση της πανδημίας, ήταν προβληματικά.
Το παλαιότερο κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων: Eίναι αυτό το οποίο μας ανησυχεί περισσότερο καθώς τα περισσότερα μέτρα αφορούν τα πιο πρόσφατα δάνεια και όσα δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν λόγω της πανδημίας. Η επιδότηση δανείων σκοπεύει επίσης στον περιορισμό ενός δεύτερου κύματος μη εξυπηρετούμενων δανείων, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
To μέτρο ως οικονομική πολιτική: H επιδότηση δανείων για όλους, ενισχύει την κοινωνική συνοχή και καλλιεργεί το αίσθημα ασφάλειας σε μια οργανωμένη πολιτεία. Η υγειονομική κρίση είναι μια κρίση με ανθρωποκεντρικές διαστάσεις η οποία μας υπενθύμισε πόσο σημαντική είναι η προστασία της δημόσια υγείας. Τουλάχιστον τα επόμενα δυο έτη, θα παρατηρήσουμε ότι τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, θα προσανατολιστούμε σε οικονομικά μέτρα με κοινωνικές προεκτάσεις τα οποία άλλωστε επισπεύδουν και την μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.
Πηγή: Economico.gr