Τι σημαίνουν για την πραγματική οικονομία & τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα νέα μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Mέτρα στήριξης για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,14 δισ. ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία» πρόκειται να χρηματοδοτηθούν 90.000 επιχειρήσεις.

Η διοχέτευση ρευστότητας στην πραγματική οικονομία: Eίναι σημαντική για την στήριξη των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρών και μεσαίων καθώς αυτές αποτελούν την πλειοψηφία της χώρας. Οι μικρές επιχειρήσεις, όσες δηλαδή απασχολούν μέχρι 50 εργαζόμενους καθώς και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις όσες δηλαδή απασχολούν μέχρι 10 εργαζόμενους είναι η ραχοκοκαλιά της Ελληνικής οικονομίας (η παραπάνω κατηγοριοποίηση είναι σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τον προσδιορισμό του μεγέθους των επιχειρήσεων).

Κατά την διάρκεια της ύφεσης του 2008 και μετά: Παρατηρήσαμε ότι αυξήθηκε η ίδρυση των πολύ μικρών επιχειρήσεων, πολλές εκ των οποίων ήταν και ατομικές. Φυσικά, πρόκειται για απόρροια της κρίσης μιας και τότε πραγματοποιήθηκαν μαζικές απολύσεις, μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα,  έτσι πολλοί πήραν το εγχείρημα να κάνουν κάτι δικό τους. Βέβαια από τότε μέχρι σήμερα έχουν βάλει λουκέτο οι μισές.

Σκοπός  των νέων μέτρων, εκτός από την στήριξη των επιχειρήσεων με ρευστότητα είναι: H σύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας με την επιχειρηματικότητα και η ανάδειξη των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας. Διότι χρειαζόμαστε  επιχειρήσεις και επενδύσεις  σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία. Όπως λέει και ο τίτλος του προγράμματος στοχός είναι να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, να συμβαδίζουν με τα διεθνή πρότυπα και τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς.

Ο ρόλος της εξωστρέφειας: Από τα 1,14 δις ευρώ, περίπου τα  600 εκατ. ευρώ  θα  διοχετευτούν υπό την  μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα  χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης.  Οι ενισχύσεις αυτές εκτός από την θωράκιση των επιχειρήσεων σκοπεύουν έμμεσα  στο να βοηθήσουν τις  επιχειρήσεις να γίνουν  εξωστρεφείς.  Διότι η διεθνοποίηση των επιχειρήσεων – η οποία πρέπει να πούμε ότι αρχίζει εκ των έσω- βοηθά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Παράδειγμα προς μίμηση στην εξωστρέφεια: Aποτελεί η Ιρλανδία η οποία  έχει βιώσει και αυτή το καθεστώς των μνημονίων και η οποία πυροδότησε την ανάπτυξη της μέσα από την πραγματοποίηση αλλά και προσέλκυση επενδύσεων και μέσω των εξαγωγών της καθώς το 80% της παραγωγής της διατίθεται στο εξωτερικό. Το 2018 μάλιστα, ήταν η πρώτη χρονιά που σημειώθηκε πλεόνασμα στα κρατικά ταμεία της. Η ενίσχυση των επιχειρήσεων της και η διεθνοποίησης τους αποτελεί παράδειγμα για την προσέλκυση της ανάπτυξης, ωστόσο δεν μπορεί να συγκριθεί η οικονομία της Ιρλανδίας με την οικονομία της Ελλάδας καθώς το χρέος της είναι στο 63% του ΑΕΠ ενώ το δικό μας στο 175% του ΑΕΠ.

Πηγή: Economico.gr