Προς παράταση η προστασία της πρώτης κατοικίας – Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς για το νέο πτωχευτικό δίκαιο

της Δάφνης Γρηγοριάδη 

Παρατείνεται η προστασία της α’ κατοικίας για ένα μήνα ακόμη, λόγω του κοροναϊού. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το μίγμα του νέου πτωχευτικού δικαίου, το οποίο κανονικά έπρεπε να έχει εφαρμοστεί εδώ και μερικούς μήνες και το οποίο θα επιτρέπει την πτώχευση  των νοικοκυριών και την επανεκκίνηση τους χωρίς οφειλές. Επίσης,  με την  νέα νομοθεσία καταργείται η   προστασία της πρώτης κατοικίας.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ θεσμών και ΥΠΟΙΚ: Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται η επιδότηση των στεγαστικών δανείων. Θυμίζουμε ότι ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει λόγο για πρόγραμμα γέφυρα, το οποίο  μεταξύ άλλων αφορά και την προστασία της α’ κατοικίας.  Σύμφωνα με τον πρόγραμμα, θα καλύπτονται για 9 μήνες οι τόκοι των στεγαστικών δανείων κάτι το οποίο βρίσκει θετικές και τις τράπεζες. Με τους θεσμούς να επιμένουν μόνο στην κάλυψη των νοικοκυριών που είναι περισσότερο ευάλωτα από την πανδημία και όχι για όλα τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.

Περί πτώχευσης: Θολό ακόμη το τοπίο για τις προϋποθέσεις βάση των οποίων θα αποφασίζεται για τον δανειολήπτη η πτώχευση καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί από ποιο ποσοστό και πάνω αδυναμίας της εξυπηρέτησης του δανείου θα κηρύσσεται. Το νομοσχέδιο προβλέπει πως αν δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί το 40% και πάνω ύψος του δανείου, θα κηρύσσεται πτώχευση. Οι τράπεζες θεωρούν, ότι το ποσοστό είναι χαμηλό και πρέπει να αυξηθεί στο 60%.

Γιατί οι τράπεζες επιμένουν σε υψηλότερο ποσοστό; Προκειμένου να μην καταγράψουν περισσότερες ζημιές στους ισολογισμούς τους τα τραπεζικά ιδρύματα επιθυμούν οι διαγραφές των οφειλών να γίνονται μόνο σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα αυξηθούν: Mέχρι το τέλος του 2020, κυρίως από την αδυναμία πληρωμής των επιχειρηματικών δανείων τα οποία είναι και τα περισσότερα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυτή την στιγμή στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος των “κόκκινων” δανείων στην ΕΕ βρίσκεται κοντά στο 3,5% ενώ στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται στο 40%, μειώθηκαν δηλαδή κατά  10% από το 2017 και αυτό δεν οφείλεται στην ομαλή εξυπηρέτηση τους αλλά στις διαγραφές τους. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν και εξακολουθούν να είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της Ελληνικής οικονομικής πραγματικότητας.

Πηγή: Economico.gr