Τα θεσμικά της οικονομίας: Υποψίες ανάκαμψης σε σχήμα V -απότομη άνοδος μετά την απότομη πτώση- στην Ευρώπη και την Ελλάδα
Του Κώστα Μποτόπουλου*
Άνω-κάτω. Υποψίες ανάκαμψης σε σχήμα V –απότομη άνοδος μετά την απότομη πτώση- στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Ιδίως οι δυο μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, η γερμανική και η γαλλική, κατέγραψαν τέτοια βελτίωση το Μάιο και τον Ιούνιο που καθιστά πιθανή μια πιο γρήγορη από ό,τι αναμενόταν επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κρίσης επίπεδα.
Βέβαια, η αβεβαιότητα για το υγειονομικό ζήτημα ρίχνει βαριά σκιά και δημιουργεί αβεβαιότητα και για την οικονομία. Και φυσικά, άλλο επιστροφή της οικονομικής δραστηριότητας και άλλο πραγματική ανάκαμψη, που απαιτεί, επιπλέον, διάρκεια και ψυχολογία (που πάντως έχει ήδη τονωθεί από το πακέτο της Κομισιόν και από την ανάληψη της πολιτικής πρωτοβουλίας, και της προεδρίας της Ένωσης, από την Καγκελάριο Μέρκελ).
Η Ελλάδα βιώνει τις θετικές συνέπειες της συμμετοχής της στην Ευρωζώνη, του καλού ως τώρα χειρισμού του ιού, του ανοίγματος των συνόρων της και της πολιτικής της σταθερότητας, και τις λιγότερο καλές της έλλειψης σταθερών δομών, της συνεχιζόμενης επενδυτικής δυστοκίας και μιας αγοράς κεφαλαίων που παραμένει σκαρφαλωμένη στο τρενάκι του τρόμου (-41% το Μάρτιο, απώλειες 30% συνολικά ως τώρα σε σχέση με την αρχή της χρονιάς, ρηχά ανεβοκατεβάσματα, αναζήτηση, δίπλα στο πολιτικό, και οικονομικού «αφηγήματος»).
Γενικά πάντως, η σύγκριση της ευρωπαϊκής με την αμερικανική κατάσταση είναι καταλυτική –και αυτό δείχνει να το έχει καταλάβει πρώτη απ’ όλους η Κίνα, που κλιμακώνει τις γεωπολιτικές (Χονγκ- Κονγκ) και τις οικονομικές (εμπόριο) προκλήσεις-δοκιμασίες. Από κάθε πλευρά, όλα θα κριθούν το Νοέμβριο.
***
Πλαγίως. Βήμα προόδου, αλλά όχι τόλμης, το από καιρό αναμενόμενο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιριών που κατατέθηκε και πρόκειται να ψηφιστεί αυτές τις μέρες. Πολύ νερό έχει κυλήσει στα –αρκετά ξερά- ποτάμια από τα χρόνια του προηγούμενου πλαισίου (2002), οι εταιρίες, και ο κόσμος, έχουν αλλάξει, η ανάγκη εκσυγχρονισμού βέβαιη και τα σχέδια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (και επί εποχής μου) προ πολλού κατατεθειμένα.
Με το σημερινό σχέδιο προστίθεται πολιτική καταλληλότητας των μελών του ΔΣ, ενισχύονται τα ανεξάρτητα μέλη, προστίθενται Επιτροπές Αποδοχών και Υποψηφιοτήτων, ενδυναμώνεται η ενημέρωση των μετόχων και υπάγεται η σύγκρουση συμφερόντων στο κυρωτικό πλαίσιο. Όπως είπα από την αρχή: όχι άχρηστα, αλλά διόλου τολμηρά –μένει να φανεί η επίπτωση των αλλαγών στην αξιοπιστία της -ρηχής- ελληνικής αγοράς και στη –δύσκολη- προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων.
***
Απατηλώς. Την προηγούμενη βδομάδα είχαμε, στη Γερμανία, την «υπόθεση Wisecard», που αποτελεί κόλαφο όχι μόνο για την εταιρία, αλλά και για τις εποπτικές αρχές, αφού αποδεικνύεται ότι, από το 2015, είχαν ανάψει πολλά κόκκινα λαμπάκια για τον τρόπο διαχείρισης και δήλωσης των οικονομικών στοιχείων της.
Στη χώρα μας είχαμε αυτή τη βδομάδα αγωγή 400 εκατομμυρίων τη εταιρίας Libra Capital κατά πρώην τραπεζιτών αλλά και στελεχών της για ευρείας κλίμακας απάτη. Η υπόθεση έρχεται ως συνέχεια προ διετίας έρευνας και πορίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος κατά μελών της προηγούμενης διοίκησης μεγάλης συστημικής τράπεζας – ευτυχώς στα καθ’ ημάς ο επόπτης στάθηκε στο ύψος του ρόλου του.
Όμως το πλήθος και το μέγεθος των ενδεχομένως αξιόποινων πράξεων είναι τέτοιο, η διαπλοκή –και με τις δυο έννοιες- της εταιρίας με στελέχη της, με τραπεζικά στελέχη αλλά και με τις αρχές δύο χωρών (Ελλάδας και Κύπρου) τόσο περίπλοκη, που η απόδοση ευθυνών αποκτά αυξημένη σημασία. Και για απόδοση δικαιοσύνης και για την αξιοπιστία ολόκληρου του οικονομικού μας συστήματος, που, ιδίως τώρα, δεν μπορεί να «σηκώσει» άλλα τέτοια πλήγματα και τη διαιώνιση γκρίζων ζωνών.
*Ο Κώστας Μποτόπουλος είναι συνταγματολόγος, πρ. Ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Σύμβουλος Διοίκησης στην Τράπεζα της Ελλάδας και εταίρος στη δικηγορική εταιρία «Λαμπαδάριος και Συνεργάτες».
Πηγή: https://economico.gr/