Γιατί το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα παραμένει ισχυρό – Ο τυπικά “πανίσχυρος” Αλέξης Τσίπρας δεν ελέγχει το κόμμα του

της Αγγελικής Σπανού

Τη μια μέρα ο Αλέξης Τσίπρας με συνέντευξή του στην “Καθημερινή της Κυριακής” προσπαθούσε να δημιουργήσει την εικόνα μιας θεσμικής αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν επενδύει στη διαμαρτυρία αλλά στον προγραμματικό λόγο και τη δημιουργική κριτική.

Την άλλη μέρα ο Παύλος Πολάκης αναρτούσε στο αγαπημένο του Facebook φωτογραφία του με τη σύζυγο του Πάνου Καμμένου στην Κύθνο θυμίζοντας την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που ακόμη και ψηφοφόροι του Αλέξη Τσίπρα προσπαθούν να ξεχάσουν.

Ο Παύλος Πολάκης ανήρτησε στο αγαπημένο του Facebook φωτογραφία του με τη σύζυγο του Πάνου Καμμένου στην Κύθνο

Το συμπέρασμα είναι πως ό,τι και να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, με τον δειλό τρόπο που το κάνει στο εσωκομματικό πεδίο, δεν υπάρχει περίπτωση να ξεφύγει από το βαθύ κόμμα που αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτικό, επίμονο και καταστροφικό για οποιοδήποτε δυνητικό άνοιγμα στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας.

Είναι ενδεικτικό ότι πρόσφατα, με συνέντευξή του στην “Αυγή”, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε εμμέσως επικριτικά μηνύματα και στον Δημήτρη Παπαδημούλη για τις επενδυτικές του αγωνίες και στον Παύλο Πολάκη για το ύφος και την πολιτική του συμπεριφορά. Ισως επειδή οι αιχμές ήταν ανώνυμες, κανενός το αυτί δεν ίδρωσε. Μάλισα ο Πολάκης στήριξε δημόσια τον Παπαδημούλη και έτσι το μοναδικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που αποστασιοποιήθηκε είναι ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου ο οποίος βρέθηκε, τελικά, απομονωμένος μέσα στην ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο τυπικά πανίσχυρος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν ελέγχει το κόμμα του. Οποια γραμμή και να προσπαθήσει να ακολουθήσει στην πράξη ακυρώνεται από στελέχη που σηκώνουν το δικό τους μπαϊράκι. Και, τελικά, περισσότερη δημοσιότητα έχει κάθε προκλητική ανάρτηση του Π.Πολάκη (ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε για συκοφαντική δυσφήμηση του Αδ. Γεωργιάδη) από το πρόγραμμα “Μένουμε Ορθιοι 1&2” το οποίο δεν έχει “περάσει” στην κοινωνική βάση.

Το αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα διαμορφώθηκε πάνω στην αίσθηση ότι η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε αλλοπρόσαλλη, απρόβλεπτη, επικίνδυνη για το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας, ξένη προς το πολιτιστικό παράδειγμα του μέσου Ελληνα, με ταξικό μίσος προς τους επιτυχημένους επαγγελματίες/επιχειρηματίες, με διάθεση ισοπέδωσης αρίστων και μέτριων, με έγνια μόνο για τους ψηφοφόρους της.

Και φυσικά δεν έχει απολύτως καμία σημασία τι απ όλα αυτά είναι σωστό ή λάθος, δίκαιο ή άδικο, ακριβές ή υπερβολικό. Ακόμη λιγότερη σημασία έχουν τα λάθη που προηγήθηκαν και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Αυτό που μετράει είναι ότι έγινε πλειοψηφική η επιθυμία “να φύγουν αυτοί” που παραμένει ισχυρή προκειμένου “να μη γυρίσουν αυτοί”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν αποσυσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το περίπου 10% από το 32% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές κάθεται στο σπίτι του απογοητευμένο και δεν φαίνεται ότι μπορεί να κινητοποιηθεί αν δεν βρεθεί ένα ισχυρό αφήγημα και μια ισχυρή νέα ηγετική ομάδα απέναντι στην κυβέρνηση αλλά, κυρίως, απέναντι στο αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύμα που χάρισε έναν πολιτικό θρίαμβο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και εξακολουθεί να τον συντηρεί.

Πηγή: Economico.gr