Σε φόρους & κρατήσεις το 40% του εισοδήματός μας - Τι κερδίζουμε με τη μείωση εισφορών από σήμερα

της Δάφνης Γρηγοριάδη

Mείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,90 ποσοστιαίες μονάδες για  μισθωτούς πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα τίθεται σήμερα σε εφαρμογή. Επωφελούνται περίπου 1,5 εκ. εργαζόμενοι, καθώς μείωση εισφορών σημαίνει σταδιακή αύξηση των καθαρών αποδοχών. Οι αυξήσεις κυμαίνονται – για την ώρα – από 2-27 ευρώ τον μήνα. Στο μέλλον οι αυξήσεις θα εμφανίζονται μεγαλύτερες.Το μέτρο  δεν αφορά όσους  εργάζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

H συγκεκριμένη μείωση επιβραβεύει: Όσες επιχειρήσεις διατήρησαν το εργατικό δυναμικό τους κατά την διάρκεια του κορωνοϊού, αφού το μέτρο ισχύει μόνο για όσους εργάζονται με πλήρη απασχόληση. Κυρίως ωφελούνται μισθωτοί οι οποίοι καταβάλουν  μεγαλύτερου ύψους εισφορές.

Στόχος: Είναι η ενίσχυση της κατανάλωσης η οποία ήταν αναιμική και πριν την έλευση της πανδημίας. Η άνοδος της, είναι εδώ και χρόνια το μεγάλο στοίχημα της οικονομίας. H μείωση των ασφαλιστικών υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος θα αυξήσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, έστω και αν αυτό επιτευχθεί σε μικρό βαθμό. Παράλληλα, επειδή η μείωση μοιράζεται μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη, ευνοούνται και οι επιχειρήσεις.

Οι επιχειρήσεις: Μάλιστα, αποκτούν κίνητρο για να πραγματοποιήσουν περισσότερες  προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Την εποχή του κορωνοϊού, η μείωση εισφορών είναι προτιμότερη από την μείωση φόρων, καθώς  θα εφαρμοστεί σε όλες τις επιχειρήσεις -αφού  κριτήριο είναι η μορφή της απασχόλησης-  και όχι το  κατά πόσο σε τι βαθμό έχουν κάνει βουτιά τα έσοδα τους. Επομένως, το όφελος είναι καθολικό.

Η στήριξη πλήρους απασχόλησης: Η ενίσχυση της απασχόλησης για να  είναι ουσιαστική,  πρέπει να επιτευχθεί μέσω της στήριξης θέσεων πλήρους εργασίας. Διότι, τα προηγούμενα έτη αν και παρατηρήσαμε αύξηση της απασχόλησης και μείωση της ανεργίας, το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού εργαζόταν μερικώς. Για αυτό άλλωστε και η αύξηση της εργασίας δεν αύξησε σε ανάλογο βαθμό  και την κατανάλωση των πολιτών.

Η σύγκριση με τις υπόλοιπές χώρες της Ευρώπης:  H xώρα μας, άργησε να ανακάμψει από την προηγούμενη κρίση συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη. Ο μειωμένος ρυθμός ανάπτυξης τα παλαιότερα έτη της βαθιάς ύφεσης οδήγησε στην επιβολή υψηλότερης φορολογίας των πολιτών προκειμένου τα κρατικά ταμεία να διατηρήσουν τα έσοδα τους. Η Ελλάδα  ακόμη εξακολουθεί να βρίσκεται πάνω από τον μέσο Ευρωπαϊκό  όρο στην επιβολή φορολογίας  και εισφορών των πολιτών. Υπολογίζεται ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι δίνουν το 40% των ετήσιων αποδοχών τους  σε κρατικές υποχρεώσεις.

Στο μέλλον: Σχεδιάζεται η περαιτέρω αποκλιμάκωση των εισφορών για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα. Αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν το Φθινόπωρο, όπου θα συζητηθούν οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας του επόμενου έτους καθώς και οι απώλειες που θα έχουν προκύψει από τον κορωνοϊό.

Πηγή: Economico.gr