Η Αμερική καίγεται & ο Τραμπ ποντάρει στον μέσο λευκό που θέλει "νόμο και τάξη"

της Αγγελικής Σπανού

Η δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Οι κινητοποιήσεις και οι ταραχές έχουν απλωθεί σε 25 πόλεις, οι διαδηλωτές έφτασαν μέχρι τον Λευκό Οίκο, ενώ καμία διέξοδος δεν είναι ορατή. Παρόλο που δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται οργανωμένη θεσμική φυλετική βία στην Αμερική, ο ήχος και η εικόνα από το βίντεο του φρικτού εγκλήματος μοχλεύθηκαν με τις τεράστιες ανισότητες, την οικονομική ανασφάλεια και το σοκ της πανδημίας δημιουργώντας τελικά ένα πολύχρωμο κίνημα που έχει στις τάξεις του και αυτούς που ταυτίζουν τη διαμαρτυρία με την καταστροφή.

Σε πρώτο επίπεδο, ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε δύσκολη θέση ως ηγέτης μιας χώρας που συνταράσσεται από διαδηλώσεις και κοινωνική αναταραχή. Εχοντας αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, με την ανεργία να ανεβαίνει και τα κενά στο σύστημα υγείας  να αναδεικνύονται με τον πλέον δραματικό τρόπο, δεν έχει αφήγημα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του. Το μόνο του πλεονέκτημα είναι η αμφιθυμία των Δημοκρατικών που κατέληξαν στην ωχρή υποψηφιότητα του Τζ. Μπάιντεν.

Σε δεύτερη ανάγνωση, ο Ντόναλντ Τραμπ βρήκε την ευκαιρία που έψαχνε ενόψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Στοχοποιώντας το κίνημα Antifa κατασκευάζει νεοκομμουνιστικό κίνδυνο, διχάζει τους Δημοκρατικούς και αναδεικνύει τις αντιφάσεις τους, διεγείρει τα φοβικά ένστικτα του μέσου λευκού που θέλει νόμο και τάξη, εμφανίζεται ως ο πολιτικός εκφραστής της ομαλότητας και της κανονικότητας. Επενδύει στην πόλωση, ρίχνει λάδι στη φωτιά, και φιλοδοξεί να ανακάμψει μέσα στην αναμπουμπούλα ως ο εγγυητής της νομιμότητας και της ισχύος του κράτους.

Δεν είναι ασφαλείς οι προβλέψεις για τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Είναι, όμως, απλοϊκό να συμπεράνει κανείς ότι ο Τραμπ τελείωσε, ότι αυτή θα είναι η τελευταία δολοφονία Αφροαμερικανού, ότι το σύστημα συμφερόντων που κυβερνά τη μητρόπολη του παγκόσμιου καπιταλισμού θα μεταμορφωθεί, ότι το καλό θα επικρατήσει.

Πηγή: Economico.gr