Τα γενέθλια του Π. Πολάκη & η πολιτική σημασία τους - Mια νέα τάση γεννιέται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

της Αγγελικής Σπανού

Είναι προφανές εδώ και καιρό ότι οι “53” δεν είναι πια η εσωκομματική αντιπολίτευση του Αλέξη Τσίπρα. Εχουν χάσει την επιρροή τους και τον επικεφαλής τους, αφού ο πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι πολύ “προεδρικός”, με την έννοια ότι συνεννοείται καλά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Η “Γέφυρα” επίσης, που προοριζόταν να σηματοδοτήσει το θρυλούμενο άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία, είναι μάλλον ετοιμόρροπη. Ούτε ακούγεται, ούτε παράγει πολιτική, ούτε αναλαμβάνει πρωτοβουλίες – έχει θαμπώσει.

Κάπως έτσι, οι πρωταγωνιστές που κάνουν θόρυβο στο εσωκομματικό παιχνίδι είναι λίγοι: Ο γραμματέας Πάνος Σκουρλέτης, που λόγω αναβολής του συνεδρίου μένει στη θέση του, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης.  Συμπαγής αλλά χωρίς ιδιαίτερη ορμή είναι η ομάδα Τσίπρα (Τζανακόπουλος, Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Καλογήροι κ.α.). Οχι βέβαια απέναντί τους αλλά ούτε και δίπλα τους στέκονται ο Παύλος Πολάκης και οι σύντροφοι του με τους οποίους γιόρτασε τα 55α γενέθλιά του. Ο ίδιος έδωσε δημοσιότητα σ αυτή τη μάζωξη με φωτογραφίες που ανήρτησε στο Facebook. Ετσι, όλοι οι ενδιαφερόμενοι είδαν ότι είχε καλέσει τον Νίκο Παππά, τον Χρήστο Σπίρτζη, τη Ρένα Δούρου και τον εκδότη Κώστα Βαξεβάνη.

Στη ΝΔ σχολίαζαν επικριτικά ότι δεν τηρήθηκαν μέτρα προστασίας και ότι ήταν επιδεικτική η αδιαφορία των παρισταμένων για τις αποστάσεις. Ωστόσο, στην Κουμουνδούρου, λογικά, άλλα έκαναν εντύπωση: Η σύνθεση της παρέας.

Ο πρώην Aν. Υπουργός Υγείας γιόρτασε τα γενέθλιά του με συντρόφους που, όπως και ο ίδιος, τάσσονται υπέρ μιας πιο “δυναμικής” αντιπολίτευσης. Δεν τους αρέσουν τα συναινετικά ούτε η έμφαση στα σοβαρά, τα προγραμματικά και τα θεσμικά. Με άλλα λόγια συμφωνούν με την κριτική που ασκεί το Documento στην στρατηγική και την τακτική της ηγεσίας και ζητούν σκληρό ροκ.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πρόκειται για πρόσωπα που συνδέονται στενά με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο Π. Πολάκης είναι προσωπικός του φίλος, με τον Ν. Παππά συμπορεύονται από την πρώτη νιότη τους, τον Χρ. Σπίρτζη τον ανέδειξε ο ίδιος, με την Ρ. Δούρου έχουν φάει μαζί ψωμί και αλάτι. Θα μπορούσαν, δηλαδή, να αποτελούν αυτοί την προεδρική ομάδα, αν συμφωνούσαν με την ατμόσφαιρα Δραγασάκη, Βούτση, Σταθάκη, Βίτσα…

Με αυτή την έννοια, τα γενέθλια του Π. Πολάκη απέκτησαν πολιτική σημασία. Στον επόμενο τόνο αυτή τους η σημασία ίσως γίνει πιο ορατή.

Πηγή: Economico.gr

Προτεινόμενα για εσάς