Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να συμπεριλάβει την Ελλάδα στη γενναία ενίσχυση ρευστότητας που παραχωρεί στην Ευρωπαϊκή οικονομία επεβλήθη από τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν είναι τυχαία.
Η χώρα μας έχει αποκλειστεί από τη δυνατότητα να δίνει στην ΕΚΤ Ελληνικά ομόλογα και να αποκτά φτηνό χρήμα – δυνατότητα που προσφέρεται στις άλλες χώρες – από τη λήξη του προγράμματος το 2018. Για να επιστρέψει στην κανονικότητα της ισότιμης συμμετοχής στα προγράμματα φτηνού δανεισμού της ΕΚΤ και να γίνουν πάλι δεκτά τα ελληνικά ομόλογα πρέπει να αναβαθμιστούν από τους οίκους αξιολόγησης και να φτάσουν στη λεγόμενη «επενδυτική βαθμίδα», δηλαδή να ενταχθούν στα ραντάρ των ποιοτικών επενδυτών και των μεγάλων ξένων χαρτοφυλακίων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ξένων Οίκων, το «στοίχημα» της ένταξης της Ελλάδας στο κλαμπ των χωρών που κατέχουν «επενδυτική βαθμίδα» θα παιζόταν στο τέλος αυτού του χρόνου, έως το πρώτο εξάμηνο του 2021, με βάση τις εξελίξεις στην οικονομία μας.
Γιατί αυτό που ελπίζαμε να συμβεί, αποτελεί από σήμερα γεγονός; Για δύο λόγους:
- Πρώτον, η κρισιμότητα της κατάστασης στις Ευρωπαϊκές οικονομίες, λόγω των δραματικών επιπτώσεων του κορωνοϊού οδήγησε την ΕΚΤ να επανεξετάσει και το θέμα της Ελλάδας.
- Δεύτερον, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θεώρησε ότι η χώρα μας δικαιούται ισότιμη συμμετοχή στο γενναίο πρόγραμμα ρευστότητας των 750 δισ ευρώ και όχι “ελεημοσύνη”. Και αυτό γιατί οι πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχουν οδηγήσει ήδη τους τέσσερις μεγάλους διεθνείς Οίκους – τους οποίους και λαμβάνει υπόψη της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις αποφάσεις της – να βαθμολογήσουν θετικά την Ελληνική οικονομία. Και αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο για να επιβιβαστεί σήμερα η χώρα στο τρένο του προγράμματος ρευστότητας της ΕΚΤ με το ίδιο εισιτήριο που μπαίνουν και οι άλλες χώρες.
Τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή, πολύ περισσότερο πίσω από τις κλειστές πόρτες της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη. Η χώρα είχε βγεί από τα “πιτς” της κρίσης και ετοιμαζόταν να πάρει το δρόμο της και τη θέση της στο παιχνίδι της ανάπτυξης. Τα πράγματα τούμπαραν για λόγους απρόβλεπτους, που δεν έχουν να κάνουν με τον ανθρώπινο προγραμματισμό. Όλα όμως μπορούν να διορθωθούν. Αρκεί να είμαστε σοβαροί. Και να έχουμε την υγειά μας…