Οι ισχυροί δεσμοί που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες εξασφαλίζουν από την Ουάσιγκτον «την ασφάλεια της χώρας» (από ποιους;) δεν προϋποθέτουν όμως με κανένα τρόπο την υποστήριξη των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως καθορίζονται από το διεθνές δίκαιο (και όπως τουλάχιστον τα αντιλαμβανόμαστε εμείς) αν προσβληθούν από την Τουρκία.
Συνεπώς η παραχώρηση σειράς διευκολύνσεων επί Ελληνικού εδάφους στις ΗΠΑ είναι η δική μας σπονδή σε μια φιλία και συνεργασία που απαιτεί από τη μεγάλη σύμμαχο, πλην των θερμών λόγων και της επιλεκτικής διπλωματικής στήριξης της στις Τουρκικές προκλήσεις, κάτι πιο «χειροπιαστό».
Αυτό το «χειροπιαστό» δυστυχώς δεν θα το δούμε, παρά μόνο σε μια έκρυθμη Ελληνοτουρκική κρίση, όπου ο «σερίφης» θα σπεύσει να βάλει τάξη στο σαλούν της περιοχής δικαιοδοσίας του. Το έκαναν οι ΗΠΑ στα Ίμια, τις ευχαρίστησε δημόσια ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και … γκριζάραμε έκτοτε λίγο από το Αιγαίο.
Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αποτελούν μία κρίσιμη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Και ως τέτοια απαιτεί σχεδιασμούς που δεν μπορεί να στηρίζονται αποκλειστικά στην έτσι κι αλλιώς δεδομένη, φιλία και συνεργασία μας με τις ΗΠΑ. Και αυτό γιατί τα πολυσχιδή συμφέροντα της μεγάλης δύναμης στη Μεσόγειο (που θεωρεί «μακρά της σύνορα») της επιβάλουν πολιτικές ισορροπιών με τα κράτη – συμμάχους της στην περιοχή που δεν καλύπτουν πάντα και πλήρως τις δικές μας ανάγκες και δεν εξασφαλίζουν τα εθνικά μας συμφέροντα με τον τρόπο που θα επιθυμούσαμε.
Η στενή συνεργασία που εξελίσσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο Μακρόν είναι κομβικής σημασίας. Χωρίς να αμφισβητεί τις καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα επιχειρεί να συγκροτήσει μια ιδιαίτερη Στρατηγική Σχέση με τη Γαλλία, με την οποία συνδέεται παραδοσιακά με ισχυρούς δεσμούς και έχει πολλά κοινά οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα στη «γειτονιά» μας, την Ευρώπη και τη Μεσόγειο.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι η Γαλλία ανήκει στους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας που δημοσίως κατακρίνουν την Τουρκία για την προκλητική και επικίνδυνη συμπεριφορά της στη Μεσόγειο, συμπεριφορά για την οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του…
Πηγή: economico.gr