Οι 60 ημέρες που άλλαξαν το κλίμα

Αν ισχύει και για την Ελλάδα ότι «η αρχή είναι το ήμισυ του παντός», τότε στο Μαξίμου θα πρέπει να αισθάνονται ευτυχείς με την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία και την κοινωνία που πέτυχαν, 60 ημέρες μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εθνικές εκλογές.

Η «φωτογραφία της στιγμής» καταγράφεται στην πρώτη δημοσκόπηση της νέας πολιτικής περιόδου από τη Marc και είναι χαρακτηριστική των τάσεων που επικρατούν στους πολίτες:

  • Το 71%των ερωτηθέντων έχει θετική γνώμη για την κυβέρνηση,
  • Το 49%εκτιμά ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα.
  • Μόλις το 15% πιστεύουν ότι θα πάνε χειρότερα.
  • Το 80% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της
  • Το 42%δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τους.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού λένε πως επιδίωξή τους, από την πρώτη στιγμή, ήταν να διαμορφώσουν κλίμα «αισιοδοξίας, αυτοπεποίθησης και  σιγουριάς για το μέλλον», με «ρεαλιστική, ειλικρινή και ελπιδοφόρα» οικονομική και κοινωνική πολιτική.

Και όπως φαίνεται, έχουν καταφέρει να πείσουν για την ώρα και εκείνους που, παραδοσιακά δύσκολα εμπιστεύονται τη Νέα Δημοκρατία για ιδεολογικούς και πολιτικούς λόγους.

  • Το 41,4% όσων, στις εκλογές του Ιουλίου, ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, το 85,3% όσων ψήφισαν ΚΙΝ.ΑΛ. το 42.1% όσων ψήφισαν ΚΚΕ, το 84,4% όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση και το 42.9% όσων ψήφισαν το κόμμα του Βαρουφάκη δηλώνουν, 60 ημέρες μετά τις εκλογές, ότι επιδοκιμάζουν την πολιτική που ασκεί η κυβέρνηση. Γιατί θεωρούν ότι τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης είναι καλύτερα των προσδοκιών τους και πιστεύουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του.

Αυτό προφανώς δεν είναι τυχαίο. Ο πρωθυπουργός έδειξε ότι ήταν από καιρό προετοιμασμένος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Είχε σαφή άποψη των προτεραιοτήτων, είχε επεξεργαστεί λύσεις με το επιτελείο του και έδειξε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Ο κ. Μητσοτάκης συγκρότησε μια κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής, με έντονο μεταρρυθμιστικό στίγμα, ένα νέο επιτελικό μοντέλο λειτουργίας και τεχνοκράτες του ιδιωτικού τομέα σε θέσεις κλειδιά, που κατά τεκμήριο ξέρουν να κάνουν τη δουλειά και έχουν μάθει, στην επαγγελματική καριέρα τους, να παράγουν αποτελέσματα.

Στις 60 πρώτες ημέρες λειτουργίας της η ομάδα Μητσοτάκη «δεν εφάρμοσε μόνο τις σωστές πολιτικές, αλλά έπραξε με την αίσθηση του επείγοντος», όπως τόνισε και ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος, απόδίδοντας τα πρώτα Αμερικανικά εύσημα στον πρωθυπουργό.

  • Οι πολίτες, κουρασμένοι από τη διαρκή εκκρεμότητα στην οποία εκτέθηκαν τα χρόνια της κρίσης και τους αβάσταχτους ερασιτεχνισμούς και προκαταλήψεις του συστήματος Τσίπρα, αναζητούν  μία πορεία στο δρόμο του αυτονόητου. Τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης πυροδότησαν αισιοδοξία και έχουν αυξήσει εντυπωσιακά τις προσδοκίες των πολιτών.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές, «σήμερα θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ για να βρεις κάποιον που σχετίζεται με την επιχειρηματικότητα και δεν δηλώνει ικανοποιημένος απ’ όσα άκουσε από τον πρωθυπουργό το Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ». Όπως επίσης και στην κοινωνία, στους μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες θα πρέπει να αναζητήσεις εκείνους που δεν αισθάνθηκαν ότι παίρνουν μια ανάσα – με τα πρώτα μέτρα μείωσης φόρων και εισφορών –  μετά από δέκα περίπου χρόνια συνεχούς αφαίμαξης των εισοδημάτων.

Ωστόσο τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμα. Μετά τα πρώτα θετικά «δείγματα γραφής», την πορεία της κυβέρνησης στην προσεχή περίοδο θα καθορίσει η αντιμετώπιση των θεμελιωδών ζητημάτων της οικονομίας και το bras de fer με τους δανειστές.

Ο οδικός χάρτης στην «ανάπτυξη για όλους» θα κρίνει κατά πόσον η κυβέρνηση μπορεί να ικανοποιήσει τις μεγάλες προσδοκίες που έχουν δημιουργηθεί στους πολίτες από τον κ. Μητσοτάκη – ο οποίος δείχνει ότι αγγίζει ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας, κινούμενος έξω από το στενό «κορσέ» του του κόμματός του.

 πηγή: economico.gr