Γιατί θα χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, όποτε και να γίνουν

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται πλέον σε ανοικτή αντίθεση με το κοινό αίσθημα της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, αλλά και ένα σημαντικό τμήμα του δικού του εκλογικού ακροατήριου, σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το 2019.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι ανεξάρτητα του τι θα ψηφίσει ο κάθε ψηφοφόρος, στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης έχει κυριαρχήσει η διάχυτη πεποίθηση ότι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του αποτελούν ήδη παρελθόν. Ο χρόνος μέχρι τις εθνικές εκλογές θα είναι μια βασανιστική διαδικασία αναμονής και προσμονής.

Κύριο χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο πρωθυπουργός και το κόμμα του είναι η πολιτική και εκλογική απομόνωση τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αντιτίθεται στις βασικές πολιτικές της κυβέρνησης. Κρίσιμο τμήμα τους προσεγγίζουν τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, δίνοντας στη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση «αέρα νίκης». Το ενδιαφέρον ωστόσο που παρατηρείται στις δημοσκοπήσεις είναι η αποψίλωση του ΣΥΡΙΖΑ από τους ψηφοφόρους που σαγήνευσε το 2015.

Σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από παντού, γιατί το «πολύχρωμο» κοινό που συσπείρωσε και τον φούσκωσε τον εγκαταλείπει.

Τον εγκαταλείπει είτε γιατί προσχώρησε με επική κωλοτούμπα  στις μνημονιακές πολιτικές, είτε γιατί τα έκανε θάλασσα με την οικονομία – κυρίως σε όσα αφορούν στην οδυνηρή καθημερινότητα των νοικοκυριών –  είτε γιατί αντιτίθεται σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε για όλα μαζί.

Ιδιαίτερα η Συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δείχνει ότι έχει ειδικό βάρος στη στάση των πολιτών. Το γεγονός μάλιστα ότι από την κρίσιμη κατηγορία των ψηφοφόρων που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζονται ότι (για διαφορετικούς λόγους) εγκατέλειψαν το ΣΥΡΙΖΑ και μετακινήθηκαν στην αδιευκρίνιστη ψήφο, η  συντριπτική πλειοψηφία τους τάσσεται κατά της Συμφωνίας των Πρεσπώνσε ποσοστό 72% (7 στους 10), δεν επιτρέπει στον κ. Τσίπρα πολλές ελπίδες επενασυσπείρωσης των ψηφοφόρων του 2015 ότ,ι και να κάνει. Γιατί πέρα από τα ζητήματα που ο πολίτης αποφασίζει με τη λογική ή το συμφέρον του, τώρα στη ζυγαριά μπήκε και το συναίσθημα. Και όπως δείχνουν οι μετρήσεις, το συναίσθημα για το θέμα των «Πρεσπών» κομματικοποιείται.

Στις ερχόμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας θα ηττηθεί. Δεν θα πάρει την «τρίτη ευκαιρία» που ζητάει από το λαό, παρά το γεγονός ότι επενδύει πολλά στην «αντιδεξιά» ρητορική του και στη επιφυλακτικότητα πολλών Κεντροαριστερών πολιτών απέναντι στη Νέα Δημοκρατία (επιφυλακτικότητα, την οποία επιδιώκει να αξιοποιήσει με fake πολιτικά ανοίγματα προς το Κέντρο).

Σε όλες τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με σημαντική διαφορά. Το μόνο που «παίζεται» είναι η αυτοδυναμία της στην επόμενη Βουλή. Αυτή θα κριθεί από την ψήφο των σημερινών «αναποφάσιστων». Το τμήμα αυτό του εκλογικού σώματος εμφανίζεται να αποτελείται κυρίως από «Κεντρογενείς» που το 2015 ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα δηλώνουν «απογοητευμένοι» ή είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Μεταξύ απογοήτευσης και επιφυλακτικότητας το ισχυρότερο συναίσθημα είναι το πρώτο