«Φύγε εσύ, έλα εσύ»

Αλλαγή ρόλων για Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα. Ο δικομματισμός «είναι εδώ, ενωμένος δυνατός».

Δύο είναι οι σταθερές όλων των δημοσκοπήσεων τα τελευταία τρία χρόνια: Η Νέα Δημοκρατία θα είναι η επόμενη κυβέρνηση πιθανότατα αυτοδύναμη, με ποσοστά  μεγαλύτερα του 37%. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, με ποσοστά στα όρια του 25%, ίσως και υψηλότερα, ισχυρότερος απ’ ό,τι περιμένουν πολλοί.

Οι εκλογές, σύμφωνα με τα δημοσκοπικά ευρήματα, θα διεξαχθούν σε συνθήκες πόλωσης που συνθλίβουν τα μικρότερα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ο δικομματισμός «είναι εδώ, ενωμένος δυνατός». Οι δύο μονομάχοι καθ’ όλες τις ενδείξεις, θα συγκεντρώσουν μαζί ποσοστά μεγαλύτερα του 65%, ίσως και μεγαλύτερα.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει από την παρατήρηση της διακύμανσης της πολιτικής απήχησης που έχουν τα κόμματα στην κοινή γνώμη και την αποτύπωση των δυνάμεών τους από τον Ιανουάριο του 2016 έως σήμερα.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2016 (λίγο μετά δεύτερες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 που ανέδειξαν το ΣΥΡΙΖΑ και πάλι στην κυβέρνηση με 35,46%) το κυβερνόν κόμμα μετριέται στην περιοχή του 29%. Η Νέα Δημοκρατία (που πήρε 28,10% με αρχηγό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη) μετριέται με αρχηγό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο 34%.

Έκτοτε, η ΝΔ ποτέ δεν έχασε το προβάδισμα. Η δύναμή της, στις επόμενες δημοσκοπήσεις,  κυμάνθηκε μεταξύ 35και 37,8% πρόσφατα. Η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ κυμάνθηκε μεταξύ 23%  και 26,9% πρόσφατα.

Δύο παρατηρήσεις: Μετά τον Ιανουάριο του 2017, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σήμερα τη μεγαλύτερη συσπείρωσή του και τα ισχυρότερα ποσοστά του (στα όρια του 27%). Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωσή της, έχοντας επίσης τα ισχυρότερα ποσοστά της (37,8%).

Τα δημοσκοπικά ευρήματα δείχνουν ότι:

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει παγιώσει ένα σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ 10 ή περισσότερο ποσοστιαίων μονάδων, ανεξάρτητα από τις συγκυρίες. Είναι αδιαμφισβήτητα ο νικητής των επόμενων εκλογών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δεύτερη  εκλογική νίκη του, τον Σεπτέμβριο του 2015, δεν κατάφερε ποτέ να πλησιάσει τα ποσοστά που τον ανέδειξαν στην κυβέρνηση. Και δεν κατάφερε έκτοτε να απειλήσει δημοσκοπικά τη ΝΔ. Όμως, παρά τις μεγάλες κυβερνητικές αδυναμίες που επέδειξε και τις διαψεύσεις που επεφύλαξε στους ψηφοφόρους του, εξακολουθεί να συγκινεί 1 στους 4 Έλληνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα χάσει κατά κράτος τις επόμενες εκλογές, αλλά δεν θα καταρρεύσει, παραμένοντας υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στις μετέπειτα εξελίξεις.

Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συγκροτούν το νέο ισχυρό διπολισμό, αφήνοντας ουσιαστικά σε δεύτερο ρόλο την κύρια πολιτική έκφραση του Κέντρου, το ΚΙΝ.ΑΛ.

Το κόμμα της Κας Γεννηματά εγκλωβίζεται στην πόλωση. Το διάδοχο σχήμα του ΠΑΣΟΚ, χάνει κεντρώους ψηφοφόρους, που διαρρέουν  κυρίως προς τη ΝΔ, με κύρια επιδίωξη την απαλλαγή από το σημερινό πολιτικό καθεστώς. Παράλληλα,  δεν φαίνεται να μπορεί να προσελκύσει τους χαμένους (προς το ΣΥΡΙΖΑ) παλαιούς ψηφοφόρους του, αφού  όσοι εγκαταλείπουν το κυβερνόν σήμερα κόμμα, επιλέγουν τον βέβαιο επόμενο νικητή.

Τα κόμματα που δείχνει ότι επίσης διασώζονται από την πόλωση είναι το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή. Με το φασιστικό μόρφωμα να αποτελεί τον «άγνωστο Χ»