Θα είναι γυναίκα η αντίπαλος των Γερουλάνου και Μπακογιάννη;

Έντονες και συνεχείς είναι οι διεργασίες και οι συζητήσεις στην Κουμουνδούρου για τα πρόσωπα, τα οποία θα ριχτούν στη μάχη των αυτοδιοίκητων εκλογών τον Μάιο. Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ ισχυρό το ενδεχόμενο, να είναι γυναίκα εκείνη που θα πάρει το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας, και θα τεθεί απέναντι από τους Μπακογιάννη και Γερουλάνο, μια προοπτική που φαίνεται να υποστηρίζει και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιες όμως θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος μιας τέτοιας υποψηφιότητας;

Η Έλενα Κουντουρά

Το όνομα της Έλενας Κουντουρά έχει ακουστεί εδώ και καιρό ως μια πιθανή υποψηφιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή, η υπουργός Τουρισμού φαίνεται να είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, παρά στους ΑΝΕΛ. Μάλιστα, αναμένεται να πάει κόντρα στην κομματική γραμμή και να υπερψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Έλενα Κουντουρά είναι εκλεγμένη στην Α’ Αθηνών και ο πρώτος επιλαχών να την αντικαταστήσει στη Βουλή είναι ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ο οποίος είναι πολύ πιο κοντά στον Πάνο Καμμένο. Με βάση τις εύθραυστες κοινοβουλευτικές ισορροπίες, φαίνεται παράλογο να αντικαταστήσει ο πρωθυπουργός μία βουλευτή που, εκτός απροόπτου, θα στηρίξει τη συμφωνία για το ονοματολογικό, με έναν που δεν πρόκειται να το κάνει.

Η Έφη Αχτσιόγλου

Από την άλλη, έχει γραφτεί πολλές φορές και το όνομα της Έφης Αχτσιόγλου. Είναι διασταυρωμένο πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έδινε το χρίσμα για τον δήμο Θεσσαλονίκης στον Γιάννη Μπουτάρη, θα προέκρινε την υποψηφιότητα της νυν υπουργού Εργασίας. Με βάση τα επερχόμενα εργασιακά νομοσχέδια (συλλογικές συμβάσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, κατάργηση υποκατώτατου, κ.α), φαίνεται πως η Έφη Αχτσιόγλου δεν θα μπορέσει να αφήσει το υπουργείο για να διεκδικήσει τη δημαρχία της Αθήνας. Εκτός και αν ψηφιστούν στη Βουλή το συντομότερο δυνατό (ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο) όλα τα παραπάνω νομοσχέδια, πράγμα που θα αυξήσει τη δημοφιλία της υπουργού και στη συνέχεια να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα της.

Πολλοί υποστηρίζουν πως μια γυναίκα υποψήφια θα βγάλει προς τα έξω έναν ισχυρό συμβολισμό. Βέβαια υπάρχουν αρκετοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι θα ήθελαν να στηρίξουν τον Παύλο Γερουλάνο. Άλλοι θεωρούν ως καταλληλότερη την υποψηφιότητα του Νάσου Ηλιόπουλου. Μπορεί στην πορεία να προκύψει και όνομα-έκπληξη.
Το μόνο σίγουρο είναι πως ο χρόνος κυλά αντίστροφα και οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν το συντομότερο δυνατόν…