Ο ΦΠΑ, τα (μη) έσοδα και οι φοροκλέπτες

Πριν από περίπου δύο μήνες, με αφορμή το δημοσίευμα της «Καθημερινής» σχετικά με τη μη χρήση των POS, δημοσιεύτηκε επιστολή μου αναφερόμενη στην αντιμετώπιση της κλοπής του ΦΠΑ (6 δισ. τον χρόνο, 146 δισ. ευρώ στην Ε.Ε., παρά τη χρήση εκεί του «πλαστικού χρήματος»), όπου πρότεινα την είσπραξή του απευθείας από τον αγοραστή και όχι από τον πωλητή.

Παλαιότερα κάποιοι «ειδικοί», καθώς και πολιτικά στελέχη κομμάτων, που μόλις είχαν «ανακαλύψει» το «πλαστικό χρήμα», αποκάλεσαν την πρότασή μου, που κυκλοφορεί ήδη για μερικά χρόνια, αφελή. Άλλωστε, γι’ αυτούς ο τρόπος είσπραξης του ΦΠΑ αποτελεί κανονισμό της Ε.Ε. και αυτός δεν αλλάζει! Να όμως που το Ecofin αποφάσισε, επιτέλους, να πατάξει την απάτη του ΦΠΑ αλλάζοντας τη σχετική κοινοτική οδηγία, υιοθετώντας, έστω και μερικώς, την άποψή μου.

Βέβαια, ουδείς ασχολήθηκε με το πρόβλημα, παρά τις εισηγήσεις μου σχεδόν αμέσως μετά την κρίση. Δύο, τουλάχιστον, ΕΝΦΙΑ εξοικονόμηση τον χρόνο, 24 δισ. ευρώ σε τέσσερα χρόνια (αυτό κάτι κουδουνίζει στο αυτί μου σχετικά με τα ελλείμματα του προϋπολογισμού), δεν άξιζε προφανώς τον κόπο.

Προτίμησαν την απαράδεκτη μείωση των μισθών και συντάξεων και την αύξηση συγχρόνως των φόρων χωρίς να τους ενδιαφέρει καν η ταυτόχρονη μείωση των υποχρεώσεων των υποζυγίων, ιδίως αυτών που προέκυπταν από δάνεια που είχαν συνάψει πριν από την κρίση. Φυσικό ήταν τα περισσότερα δάνεια, λόγω και των πτωχεύσεων πολλών μικρών επιχειρήσεων, να μετατραπούν σε κόκκινα και η ανεργία να πάει στα ύψη!

Λύση στο πρόβλημα αυτό υπήρχε, π.χ. αυτή που έδωσαν οι δανειστές για το χρέος της Ελλάδας, με την οποία θα εξυπηρετούνταν και τα δάνεια και η οικονομία.

Ύστερα από την απόφαση του Ecofin ουδείς στα πολιτικά κόμματα και στους έχοντες εξουσία έχει το δικαίωμα να αδιαφορήσει και πρέπει γρήγορα να εργαστούν προς την κατεύθυνση της πλήρους εφαρμογής της πρότασής μου (βλ. Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα, εκδόσεις Κάκτος) με την οποία θα μηδενιστεί η απάτη του ΦΠΑ, θα εξυγιανθεί η αγορά, θα αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών τουλάχιστον κατά 5%, θα μειωθούν το προσωπικό του Δημοσίου καθώς και η διαπλοκή ορισμένων εξ αυτών με τους φοροκλέπτες και θα περιοριστεί η κυκλοφορία του μαύρου χρήματος που παράγει έγκλημα και χρήστες ναρκωτικών.