Μπήκαμε βαθιά στον βούρκο

Του Γιώργου Προκοπάκη

Με την τούμπα των τραπεζών, πιλάλα η κυβερνησάρα. Τώρα ο υπεύθυνος είναι ο αποφασιστικός και αποτελεσματικός Φλαμπουράρης!!! Λένε τις γνωστές ανοησίες που λένε πάντα που τους επιτίθεται το κεφάλαιο, οι καιροσκόποι και η Χάιδω η ίδια ως φορέας του επίμαχου. Όμως συμβαίνει να συζητάνε για τα κόκκινα δάνεια. Προχώ απόψεις για καφενόβιους του φραπέ και του ρακόμελου. Θα φτιάξουν, λέει, κάποια bad bank στα ιταλικά πρότυπα και τα τιτλοποιούνται κόκκινα δάνεια. Μπράβο τους! Ας ρωτήσουν και κανένα που ξέρει και να κόψουν τις σαχλαμάρες γιατί τα πράγματα είναι σοβαρά. Το σημερινό πρόβλημα με τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της ανεύθυνης πολιτικής του 2015 – μετά το τσιπρομνημόνιο και μέχρι την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης τον Μάιο 2016. Ας δούμε λίγα ιστορικά.

Να θυμηθούμε τα του μνημονίου της 17ωρης διαπραγμάτευσης:
1. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέφθηκαν €25 δισ.
2. Για τα κόκκινα δάνεια υπήρχε ρητή απαίτηση να υπάρχει πλάνο μέχρι τον Οκτώβριο 2015. Υπεύθυνος τότε ο μονίμως spaced out Σταθάκης.
3. Προβλεπόταν μαξιλάρι εξόδου με €6.6 δισ περίπου χρημάτων του ESM.

Τι έγινε;
1. Στις τράπεζες μπήκαν €5.4 δισ, με αποτέλεσμα να είναι μεν λογιστικώς επαρκώς κεφαλαιοποιημένες (το 60% των ιδίων κεφαλαίων είναι αναβαλλόμενος φόρος), να μην έχουν λεφτά όμως. Η Πειραιώς πια δεν είναι ούτε λογιστικώς εν τάξει. Κυβέρνηση και πιστωτές επέλεξαν την πλήρη απαξίωση των τραπεζών ώστε να μπουν κάποια ιδιωτικά χρήματα αλλά και να μείνουν καβάντζες για την αριστερή κυβερνησάρα μας.
2. Ο Σταθάκης (προφανώς εφαρμόζοντας κυβερνητική γραμμή) έκανε πλάνα για ένα “νέο ΚΕΠ”, δηλαδή ένα δίκτυο δημοσίων υπηρεσιών που θα παρείχαν συμβουλές στους δανειολήπτες! Τίποτε για την πολιτική κόκκινων δανείων. Παπαρολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας – μέχρι τον Μάιο 2016 που τελείωσαν τα πάντα για τους απατεώνες εθνολαϊκιστές. Στην παπαρολογία περί αγώνος προστασίας δανειοληπτών έστερξαν και οι τράπεζες. Τουμπεκί – να τα λέμε κι αυτά. Το “νέο ΚΕΠ” του Σταθάκη στελεχώθηκε με αποσπάσεις (δεν είμαι σίγουρος για προσλήψεις) και κάμποσες εκατοντάδες παλικάρια και παλικάρισες ξύνουν τα αχαμνά τους. Ο Σταθάκης είναι ο κατ’ εξοχήν υπεύθυνος που δεν έχει γίνει τίποτε. Ανέλαβε τον Νοέμβριο 2016 ο κλόουν Παπαδημητρίου – είχε τελειώσει το πράγμα.
3. Δημόσιο χρήμα στο μαξιλάρι μπήκαν €11.4 δισ, σχεδόν 75% πάνω από τις προβλέψεις. Η “καθαρή έξοδος προς το πουθενά” έγινε με €24.1 δισ μαξιλαριού (4.3 δισ ομόλογα, 8.4 δισ δάνεια φορέων του δημοσίου, τα υπόλοιπα). Υπάρχουν και ταμειακά διαθέσιμα κάπου €14-€15 δισ για να τρέχει το κράτος. Όλα αυτά με προφανή τη διάλυση της οικονομίας και συνεπακόλουθο την αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Να το σουμάρουμε, λοιπόν:
Α. Κερδοσκόποι πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Στην πτώση του Χρηματιστηρίου είναι οι κερδοσκόποι ενώ στην άνοδο 8% χτες ήταν η Μητέρα Τερέζα και ο Καραμουρτζούνης. Παπάρια μάντολες. Δεν υπάρχει τραπεζικό σύστημα και η πολιτική της κυβέρνησης – συμπεριλαμβανομένης της “καθαρής εξόδου” – διώχνουν τους επενδυτές.
Β. Η κατάσταση των τραπεζών και η επείγουσα ανάγκη κεφαλαιακής ένεσης της Πειραιώς (λέγεται από επίσημα χείλη και δεύτερης τράπεζας), είναι αποτέλεσμα των κυβερνητικών πολιτικών, το πρώτο εννεάμηνο του τρίτου μνημονίου. η Εξέλιξη ήταν περισσότερο από βέβαιη.
Γ. Οι πολιτικοί απατεώνες στο όνομα της απάτης “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη” και της ακόμη μεγαλύτερης του “αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος”, προστάτευσαν τους μπαταχτσήδες και την αεριτζήδικη επιχειρηματικότητα. Να τους ονοματίσουμε τους πολιτικούς απατεώνες:
Τσίπρας, Καμμένος, Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Σταθάκης.
Δ. Το μαξιλάρι έχει ήδη αρχίσει να αναλίσκεται (πρώτη μεταμνημονιακή καταβολή στο ΔΝΤ την 19/9). Το επάρατο ΔΝΤ που ζητούσε €10 δισ καβάντζα για τις τράπεζες, αποδεικνύεται σωστό. Ακόμη και εάν τα περισσότερα από τα νεά χρήματα που θα μπουν, κατευθυνθούν στην Asset Management Company – a.k.a. Bad Bank.

Μην το ζαλίζετε – είμαστε βαθιά στο βούρκο και ξέρουμε ποιοί μας έσπρωξαν.