Φιλανθρωπία και προσφορά στη θέση της φορολογίας - Ένα αμερικανικό μοντέλο για την Ελλάδα

Η εταιρεία υποδημάτων Toms, που ιδρύθηκε το 2006 στην California από τον Blake Mycoskie, βασίστηκε εξ’ αρχής στη φιλοσοφία One for One – Ένα για Ένα. Για κάθε ζευγάρι από τα χαρακτηριστικά, καλοκαιρινού ύφους, μαλακά από καμβά παπούτσια που πουλάει, δωρίζει ένα ζευγάρι ακόμα σε παιδιά που τα έχουν ανάγκη ανά τον κόσμο. Ως ιδιωτική εταιρεία δεν ανακοινώνει τα ετήσια οικονομικά της στοιχεία, αλλά άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά και γνωρίζουν την οικονομική κατάσταση εκτιμούν ότι οι ετήσιες πωλήσεις φτάνουν περίπου τα 350 εκατομμύρια δολάρια.

Πάνω από 780 εκ άνθρωποι στη Γη δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό

Πριν από μερικά χρόνια, η Tom’s αποφάσισε να προχωρήσει στην παρασκευή και το ψήσιμο του δικού της μίγματος καφέ. Συνεχίζοντας και πάλι στο ίδιο μοντέλο προσφοράς, για κάθε σακούλα καφέ που πουλάει, προσφέρει 140 λίτρα καθαρού νερού σε μία οικογένεια σε ανάγκη, η οποία βρίσκεται σε χώρες παραγωγής καφέ, όπως οι Honduras, Malawi, Peru, Guatemala, και Rwanda. Χώρες, που πέρα από την μεγάλη ετήσια παραγωγή καφέ που προσφέρουν σε όλο τον κόσμο, αντιμετωπίζουν στο εσωτερικό τους πρόβλημα με την έλλειψη καθαρού πόσιμου νερού για μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού.

Παρουσία και στην Αθήνα

Πρόσφατα, σε συνέχεια του καταστήματος που υπήρχε στη Θεσσαλονίκη, ο καφές της Toms ήρθε και στην Αθήνα, σε ιδικά διαμορφωμένο χώρο στο Μοναστηράκι και σε άλλα επιλεγμένα σημεία πώλησης. Ακολουθώντας μια επιχειρηματική φιλοσοφία, η οποία βρίσκεται σε αρμονία με τον άνθρωπο και το περιβάλλον, χρησιμοποιώντας υλικά στη βάση τους ανακυκλώσιμα και με φιλανθρωπικό προσανατολισμό, η Toms είναι ένα καλό παράδειγμα για το πώς μια σύγχρονη επιχείρηση μπορεί και να επιτύχει τον εταιρικό στόχο της κερδοφορίας, χωρίς να είναι αποκομμένη από το κοινωνικό έργο και την προσφορά.

Ιδιωτική πρωτοβουλία και ανάπτυξη στην Ελλάδα

Μέσα από συνεργασίες ιδιωτών επιχειρηματιών και επενδυτικά κεφάλαια από το εγχώριο ή το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, θα μπορούσαν πολλές υφιστάμενες ή νέες επιχειρήσεις σε διαφορετικούς κλάδους και όχι μόνο σε αυτόν του εμπορίου, να ακολουθήσουν ένα παρόμοιο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής. Βασικό χαρακτηριστικό θα ήταν η δραματική μείωση των φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με το φιλανθρωπικό έργο της εκάστοτε επιχείρησης. Αντί το κράτος να εισπράττει μειωμένα έσοδα από υπερμεγέθης φορολογικούς συντελεστές, οι ίδιες οι επιχειρήσεις θα αποφασίζουν και θα διανέμουν μέρος τον κερδών τους σε φιλανθρωπικό έργο στην Ελλάδα και σε συγκεκριμένο κομμάτι του πληθυσμού που το έχει ανάγκη, με ανταμοιβή πολύ μικρή έως και ανύπαρκτη επιβολή φόρου στα εταιρικά κέρδη.