Η εικόνα μιας διαπραγμάτευσης

Ήρθε τελικά η ώρα για μία αναγκαία συζήτηση για συγκεκριμένες πολιτικές στον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας έχει, απ΄ότι φαίνεται, την πολιτική συγκυρία με το μέρος της, για να προχωρήσει σε μια διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην Ευρώπη, μετά από 5 χρόνια σκληρών μέτρων και υπερφορολόγησης των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων που στηρίζουν την ελληνική οικονομία.

Ο τρόπος που θα γίνει η συζήτηση αυτή ουσιαστικά, αλλά και προσχηματικά, έχει σημασία για την πολιτική εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω. Η κοινή συνέντευξη τύπου, για παράδειγμα, του Υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τον Ολλανδό Υπουργό Οικονομικών και προεδρεύων του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δεν άφησε την καλύτερη εικόνα σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Μπορεί το περιεχόμενο της συζήτησης, πίσω από τις κάμερες και πριν τη συνέντευξη τύπου να ήταν σκληρό και οι απόψεις αντίθετες, αλλά η εικόνα και το ύφος της ελληνικής κυβέρνησης που μεταδόθηκε προς τον κόσμο, από τον Υπουργό Οικονομικών, θα έπρεπε να είναι πιο ήπιο και μετρημένο. Η πολιτική μαγκιά ως εικόνα δεν ήταν ωραία.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία φαίνεται, για την ώρα, να είναι σύμμαχοι της Ελλάδας σε αυτή τη συζήτηση που ήδη έχει ξεκινήσει (διαβάστε τα σχετικά άρθρα εδώ κι εδώ). Ας προσπαθήσει λοιπόν η νέα κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί το πολιτικό βάρος και την ώθηση που δίνουν οι δηλώσεις αυτές, χωρίς όμως να επαναλάβει την εικόνα της συνάντησης Βαρουφάκη/Ντάισελμπλουμ και χωρίς γενικότερα να προκαλεί, χωρίς λόγο, με πολιτικά κενές κινήσεις εντυπωσιασμού, που τελικά θα μπορούσαν να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα από το αναμενόμενο. Εξάλλου, την ίδια στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα κάνει σημαντικές δηλώσεις στήριξης της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, η Γερμανίδα καγκελάριος με πρόσφατη συνέντευξή της στην Hamburger Abendblatt σημείωσε: «Η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, με την προϋπόθεση πως και αυτές οι χώρες θα προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις και σε προσπάθειες αποταμίευσης». Η Γερμανία λοιπόν δεν αλλάζει στάση και δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένη ούτε τώρα να κάνει ένα βήμα πίσω προς την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας.

Η Ευρώπη τελικά θα προσπαθήσει να βοηθήσει τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας, ακόμα και αν χρειαστεί να μην κάνει πολλά βήματα πίσω, αλλά έστω μερικά βήματα στο πλάι. Και η Γερμανία θα διευκολυνθεί σε επικοινωνιακό επίπεδο, αν οι μελλοντικές κοινές συνεντεύξεις τύπου ή αντίστοιχες πολιτικές ενέργειες και προσπάθειες έχουν τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή που είδαμε την προηγούμενη εβδομάδα.