Τα “άλλα κόλπα” με τις συντάξεις και η πολιτική επιβίωση Τσίπρα και Συντροφίας

Η κυβέρνηση ψάχνει αγωνιωδώς να βρεί τρόπο να πάρει πίσω όσα συνομολόγησε, υπέγραψε και δεσμεύτηκε στους δανειστές για την περικοπή των συντάξεων. Η ραγδαία δημοσκοπική φθορά και η επαπειλούμενη κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, οδηγούν τους επιτελείς του Μαξίμου να ψάχνουν “άλλα κόλπα” για να συγκρατήσουν το τσουνάμι της λαϊκής δυσαρέσκειας.

Μιά πρώτη απόπειρα με την υπόθεση των 5 νησιών του Αιγαίου, που υποφέρουν από το προσφυγικό, δεν της βγήκε καλά. Ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχτηκε την “παράκληση” της Άνγκελας Μέρκελ να πάρει πίσω στην Ελλάδα τους πρόσφυγες που συνωστίζονται στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας και μπήκαν στην Ευρώπη από Ελληνικό έδαφος. Και κατέστησε έτσι τη χώρα “αποθήκη ψυχών”, θεωρώντας στεγνά ότι μπορεί να κερδίσει “κάτι τι” ώστε να το αξιοποιήσει πολιτικά.

Είπε στην Κυρία Μέρκελ τη σκέψη του να διατηρήσει για 6 ακόμα μήνες τον μειωμένο ΦΠΑ στα 5 νησιά, εκείνη κοίταξε με στοχασμό το τάβάνι και ο πρωθυπουργός μας θεώρησε ότι “το αφεντικό συμφωνεί”. Ήρθε πίσω με πανηγύρια και δήλωσε – ψευδώς, όπως αποδείχτηκε – ότι “όσο υπάρχει η κρίση του προσφυγικού” το ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά μας θα είναι μειωμένο.

Τη συνέχεια την ξέρετε. Οι θεσμοί τράβηξαν το αυτί του κ. Τσίπρα , η Γερμανία έβαλε βέτο στην πληρωμή της υποδόσης των 15 δισ. προς την Ελλάδα και ο έρμος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έψαξε να βρεί από που θα κόψει τα 28 εκατομύρια που αντιστοιχούν στο μειωμένο ΦΠΑ των νησιών για να καλύψει την τρύπα στον Προϋπολογισμό – και τα πήρε από την άμυνα της χώρας που δεν τα χρειαζόταν…

Τώρα οι φωστήρες του αχρείαστου τρίτου μνημόνιου, αφού μας καπέλωσαν ένα κουβά δισεκατομμύρια χρέος, με τα “καουμποϊλίκια”  και τους πειραματισμούς τους και αφού πήραν μια σειρά επώδυνα μέτρα σκληρής λιτότητας, αντιμετωπίζουν το φάσμα της πολιτικής καταστροφής τους.  Και ψάχνονται…

Δεν χρειάστηκε πολύ ψάξιμο για να βρουν ότι ένα  βασικό κλειδί του “στοιχήματος ανατροπής” της ζοφερής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει, είναι το θέμα των συντάξεων. Έχουν βάλει, λοιπόν, κάτω όλα τα σενάρια αναστολής του θλιβερού μέτρου περικοπής των συντάξεων που υπέγραψαν (υποβαθμίζοντας κι άλλο τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων μη προνομιούχων συμπολιτών μας) σε μια προσπάθεια να μεταθέσουν στην επόμενη κυβέρνηση το πρόβλημα που δημιούργησαν.

Έτσι, όπως θα διαβάσετε και στο ρεπορτάζ του economico.gr, έβαλαν πάλι τον κ. Τσακαλώτο να ψάχνει από που θα βρει κάπου 2 δισ. για να τα παρουσιάσουν ως “ισοδύναμα” του ποσού που θα “εξοικονομήσει” ο Προϋπολογισμός από την περικοπή των συντάξεων. Σου λένε: αφού δέχτηκαν οι Θεσμοί να μπαλώσουμε, με  28 εκατομμύρια “ισοδύναμα” την κουτσουκέλα για το ΦΠΑ των νησιών, θα δεχτούν και τα δισεκατομμύρια για τις συντάξεις.

Όμως οι δανειστές δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα της νέας μείωσης των συντάξεων απλά σαν ένα θέμα άμεσου οικονομικού αποτελέσματος που συνδέεται μόνο με τους στόχους του προϋπολογισμού και την υποχρέωση να βγάλουμε υπέρογκα πρωτογενή πλεονάσματα. Το αντιμετωπίζουν κυρίως σαν ένα θέμα μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και της δυνατότητας να εξυπηρετούμε το  χρέος που τους οφείλουμε. 

Γι’ αυτό και δεν χάνουν ευκαιρία να δηλώνουν ότι “καταλαβαίνουν τον πόνο μας”, αλλά “οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται

Παράγοντες στις Βρυξέλλες, που γνωρίζουν τις αγωνιώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις δεσμεύσεις της για τις συντάξεις, παρατηρούν ότι ίσως θα ήταν καλύτερα για την Αθήνα, αντί για προσωρινά “ισοδύναμα”,  να αναζητήσει μία πολιτική μακροπρόθεσμηςβιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και  σταθερής ανάπτυξης της οικονομίας- και, έτσι, αντιμετώπισης του δημόσιου χρέους. Αυτή την πολιτική θα τη συζητούσαν.

Πιθανόν. Με άλλη κυβέρνηση, όμως…

Γιατί αυτά τα “παιδιά” δεν προκάμουν. Στο μόνο “μακροπρόθεσμο» που εντρυφούν τώρα είναι η πολιτική επιβίωση του κ.Τσίπρα και της κλειστής παρέας του Μαξίμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ