Το ΝΑΤΟ, το Αιγαίο και η αλληλεγγύη

Οι παρατηρήσεις του αντιπτεράρχου ε.α. Ι. Γυφτάκη στη στήλη των επιστολών της εφημερίδας “Η Καθημερινή” στις 24/4/2018 αναδεικνύουν πολύ σωστά τα προβλεπόμενα από το καταστατικό ιδρύσεως του ΝΑΤΟ, σε ό,τι αφορά την τήρηση από τα μέλη του των αρχών και των κανόνων της Συμμαχίας.

Με βάση αυτές τις αρχές και τους κανόνες, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ όφειλε να λαμβάνει μέτρα, ώστε να τηρούνται από όλους οι αρχές και οι κανόνες του ΝΑΤΟ. Ομως δεν το πράττει και αφήνει την Τουρκία να παραβιάζει αυτές τις αρχές και τους κανόνες. Αυτή η συμπεριφορά του ΝΑΤΟ δεν ταυτίζεται με τη συμπεριφορά «Πόντιου Πιλάτου», αλλά με κάτι χειρότερο: υιοθετεί τις απαιτήσεις που έχει η Τουρκία εις βάρος της χώρας μας.

Είναι σήμερα τοις πάσι γνωστόν, διότι πλέον η Τουρκία δεν το κρύβει αλλά το διακηρύττει με πολύ προκλητικό τρόπο και μάλιστα με πολύ θορυβώδεις και συγχρόνως επιθετικές πράξεις κατά της Ελλάδος, ότι η χώρα αυτή θέτει, διά των πιο επίσημων θεσμών, ζητήματα αλλαγής συνθηκών, όπως αυτής της Λωζάννης, και όλες οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν, ακόμα και όταν βρισκόταν σε ελληνικό έδαφος, σκοπεύουν, όπως πάντα, να οδηγήσουν τη χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την αλλαγή διεθνών συνθηκών. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει το status quo του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας και συνεχώς εξοπλίζεται για να το αλλάξει με τα όπλα, όταν και εάν μπορέσει.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Ο γ. γ. του ΝΑΤΟ, ο οποίος μας προτρέπει να τα βρούμε με τους Τούρκους, είναι υπέρμαχος αλλαγής του status quo του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας; Γιατί αυτό μας ζητεί η Τουρκία να συζητήσουμε.
Παρά του ότι οι χάρτες της Αγκυρας από το 1968 αναγνωρίζουν την ελληνικότητα των Ιμίων, στο εξής, σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου τουρκικού υπουργείου, ανήκουν στην τουρκική επικράτεια!

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει για τα νησιά μας υφαλοκρηπίδα και μιλάει συνεχώς για γκρίζες ζώνες. Οι απαιτήσεις της δεν έχουν τέλος και το ερώτημα που προκύπτει είναι: Οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ, οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και μέλη του ΝΑΤΟ, είναι υπέρ της αλλαγής του status quo του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας; Γιατί η σιωπή τους, αντί της δημόσιας καταδίκης των τουρκικών προκλητικών και επεκτατικών πολιτικών, αυτό το μήνυμα στέλνει προς την Τουρκία!

Πού είναι η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ιδίως των χωρών της Ε.Ε. που είναι μέλη του ΝΑΤΟ, η οποία καθημερινά απειλείται και είναι αναγκασμένη να πληρώνει τον μεγάλο λογαριασμό των αμυντικών εξοπλισμών; Γνωρίζουμε ότι θέλουν να πωλούν τα όπλα τους, αλλά εις βάρος μας; Και αναρωτιούνται μερικοί ντόπιοι γιατί η άποψη των Ελλήνων είναι τόσο αρνητική, όχι μόνο για το ΝΑΤΟ αλλά και για την Ε.Ε.

Υστερα από όλα αυτά, αντί η Ελλάδα να ψελλίζει απλώς τη «δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς του ΝΑΤΟ στο ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, καθώς εκτιμάται (από την Ελλάδα) ότι η Συμμαχία είναι δυσαναλόγως ουδέτερη»(!), να θέσει το ζήτημα των χειρισμών του ΝΑΤΟ στο υψηλότατο επίπεδο στις χώρες-μέλη του και να απαιτήσει τον σεβασμό από τη Συμμαχία των διεθνών συνθηκών και του status quo του διεθνούς δικαίου στην περιοχή μας.

Θεοδωρος Σταθης, Πρώην υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, από την Καθημερινή (5/5/2018)

Δημοσιεύτηκε με τη μορφή επιστολής στην εφημερίδα “Η Καθημερινή”