Εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει κυβερνήσεις συνεργασίας

Οι μεθεπόμενες εκλογές είναι πιο πιθανό να γίνουν με βάση την απλή αναλογική, εάν δεν αλλάξει κάτι.
Η απλή αναλογική είναι ασφαλώς ένα δημοκρατικό εκλογικό σύστημα, το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει για πρώτη φορά κυβέρνηση συνεργασίας η οποία θα διαθέτει πραγματική πλειοψηφία σε βουλευτικές έδρες στη βουλή. Το δυνητικό μπορεί χρησιμοποιείται γιατί υπάρχει το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας και να οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία και σε επαναλαμβανόμενες εκλογές με τις γνωστές συνέπειες.
Αυτό το φαινόμενο προκύπτει συχνά στη χώρα μας και μάλιστα με την συνδρομή πολιτικών οι οποίοι επικαλούνται το σαχλό επιχείρημα: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Κυρίως αυτό μπορεί να προκύψει γιατί η χώρα δεν διαθέτει κάποια παράδοση που με μεγάλη πιθανότητα θα μπορούσε να εγγυηθεί το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας, καθώς επίσης και γιατί το ίδιο το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής που ψηφίστηκε δεν έχει ενσωματωμένο στο περιεχόμενό του και κάποιο ισχυρό κίνητρο για όλα τα κόμματα, ώστε να προσπαθήσουν με σοβαρότητα να επιτύχουν κυβέρνηση συνεργασίας, πέρα από το: ‘’ για την Ελλάδα ρε γα…..’’.
Η χώρα μας έχει ανάγκη ενός εκλογικού συστήματος που θα εξασφαλίζει κυβερνήσεις συνεργασίας, οι οποίες θα διαθέτουν πραγματική πλειοψηφία σε βουλευτικές έδρες στη βουλή, αντί αυτών των τεχνιτών πλειοψηφιών που προκύπτουν με τον τρόπο που χρησιμοποιείται το περιβόητο ’μπόνους’’, όπου, ειδικά σήμερα, οι 104 βουλευτικές έδρες μετρούν για 153 και οι 196 βουλευτικές έδρες μετρούν για 146!
Ένα τέτοιο σύστημα εισηγούμαι στο βιβλίο μου: Αναζητώντας πρότυπο δημοκρατίας για το σήμερα, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις Κάκτος. Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται το ποθούμενο και αναγκαίο κίνητρο που θα παράγει κυβερνήσεις συνεργασίας είναι: το όποιο μπόνους εδρών να μην δίνεται στο πρώτο κόμμα αλλά στη συμμαχία κομμάτων που επιτυγχάνουν σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, η οποία διαθέτει πριν την επιβράβευση της με το μπόνους πραγματική πλειοψηφία στη βουλή. Δηλαδή, με βάση την θεωρητική κατανομή των εδρών που προκύπτει από το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, να διαθέτει πάνω από 150 έδρες στη βουλή.
Το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα δημιουργεί ισχυρό κίνητρο σε όλα τα κόμματα να εργαστούν σοβαρά για τη συγκρότηση πλειοψηφούσας συμμαχίας, γιατί το μπόνους εδρών που θα επιβραβεύει τη συμμαχία θα αφαιρείται με αναλογικό τρόπο από τα κόμματα που δεν συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας.
 Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών