Moments Like These

“Do you know what the Greek policy is on taking in American refugees? Asking for a friend…” Μεταξύ αστείου και σοβαρού, ένας Αμερικανός φίλος εξέφραζε χθες βράδυ την απόγνωσή του με αυτό εδώ το μήνυμα – ενδεικτικό της κρίσης που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ μετά το προεδρικό διάταγμα Trump, το οποίο απαγορεύει προσωρινά την είσοδο στην Αμερική πολιτών 7 μουσουλμανικών χωρών.

Όσο τρόμο και θλίψη κι αν νιώθω διαπιστώνοντας ότι αρκεί ένας Trump στην εξουσία για να γυρίσει πίσω τα γρανάζια της προόδου σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία σε μια μόλις εβδομάδα, τόση ελπίδα με γεμίζει η εικόνα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων να εκφράζουν την αντίθεσή τους σε αμερικανικές πόλεις και αεροδρόμια, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι αξίες των πολιτών μιας χώρας δεν εξαϋλώνονται εν μια νυκτί.

Το διάταγμα καταδικάζουν επίσης γενικοί εισαγγελείς 16 αμερικανικών πολιτειών, αλλά και οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές John McCain και Lindsey Graham, οι οποίοι εξέφρασαν την εύλογη ανησυχία ότι το διάταγμα δεν αποκλείεται να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.