Dead End

Η αξιολόγηση δεν μοιάζει να κλείνει σύντομα – “από Μάρτιο” στην καλύτερη περίπτωση, διαβάζουμε ότι λένε οι Βρυξέλλες. Η Angela Merkel απ’ την πλευρά της, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη πολιτική αναμέτρηση εντός Γερμανίας, δεν είναι διατεθειμένη να χαρίσει στον Αλέξη Τσίπρα μια “πολιτική λύση”.

Πίστευε άραγε κανείς ότι η συνάντηση με τη Merkel θα έφερνε κάτι διαφορετικό; Έχουμε καμιά φορά την τάση να ξεχνάμε την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει αυτός που έχουμε απέναντί μας σ’ ένα διαπραγματευτικό τραπέζι κι αυτό λειτουργεί σε βάρος μας. Γιατί να φανεί ότι “χαρίζεται” η Merkel στον Τσίπρα με τις εκλογές στη Γερμανία να κοντοζυγώνουν; Πότε έδειξε η Γερμανία (ή το ΔΝΤ ή οι υπόλοιποι πιστωτές μας) να αλλάζει στάση επειδή υψώσαμε τους τόνους;

Αν λοιπόν λύση στο τούνελ δεν διαφαίνεται, πάμε σε εκλογές λίαν συντόμως; Σε όλους τους τόνους, πολλαπλές κυβερνητικές φωνές διαβεβαιώνουν πως όχι: “εκλογές θα γίνουν το 2019” ανέφερε ο Νίκος Παππάς, “δεν είναι στο σχεδιασμό” υποστηρίζει ο Πάνος Σκουρλέτης, “δεν είναι σε καμία περίπτωση στην πρόθεσή μας” διαμηνύει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Οι διαβεβαιώσεις αυτές μπορεί να έχουν την αξία τους, τα παρατεταμένα όμως αδιέξοδα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στην κυβέρνηση.