Πολιτική Φιλοσοφία του Χρήματος

Επιστημονική ημερίδα στον ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (ΕΟΔΔ).

Πέμπτη, 1η Δεκεμβρίου 2016, στα κεντρικά γραφεία του ΕΟΔΔ, στο ΚΟΛΩΝΑΚΙ (Αχαιού 16, Δεξαμενή),

με ώρα έναρξης 18.30.

 

 

Ως υπεύθυνος για τον επιστημολογικό σχεδιασμό της ημερίδας προτείνω πέντε θεωρητικά κεφάλαια, τα οποία μπορούμε όλοι οι συμμετέχοντες να επεξεργασθούμε και να αναπτύξουμε τις απόψεις μας σχετικά με τη λειτουργία του χρήματος στη σύγχρονη κοινωνία.

Τα πέντε αυτά κεφάλαια είναι τα εξής (είναι ενδεικτικά εννοείται):

 

Ι. Το χρήμα εκτός ελέγχου:

Το δομικό χαρακτηριστικό του χρήματος συνίσταται στο γεγονός, ότι ως πράγμα (με τη φιλοσοφική έννοια του όρου) δεν υπόκειται σε κανένα έλεγχο σε αντίθεση προς άλλα συγκροτησιακά στοιχεία της κοινωνικής πραγματικότητας όπως π.χ. είναι η πολιτική εξουσία ή οι μικρο-εξουσίες.

 

ΙΙ. Χρήμα και έννοια:

Μία άλλη όψη του χρήματος έχει να κάνει με την αφηρημένη και την καθολική χρήση του στην υλική ανταλλαγή των αγαθών κατά το πρότυπο της έννοιας (Begriff) στον κόσμο των ιδεών. Οι αναφορές, οι αναλογίες και οι συσχετισμοί ανάμεσα στο χρήμα και την έννοια είναι ένα ανοιχτό θεωρητικό κεφάλαιο στη σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία του χρήματος.

 

ΙΙΙ. Το χρήμα ως εμπόρευμα:

Το γεγονός, ότι το ίδιο το χρήμα έχει καταστεί εμπόρευμα και δεν είανι μόνον ανταλλακτικό μέσο έχει προκαλέσει έντονες και διεξοδικές, θεωρητικές και επιστημολογικές συζητήσεις. Η κατασκευή του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί και στην ημερίδα μας το κατεξοχήν ζήτημα προβληματισμού.

 

ΙV. Χρήμα – δανεισμός – χρέος

Η σύνδεση του χρήματος με την προβληματική του χρέους και του δανεισμού και κατά συνέπεια με την «κατασκευή» κρατών, τα οποία δανείζονται και η δημιουργία μηχανισμών ελέγχου και επιτήρησης του κοινωνικού βιόκοσμου των κοινωνιών σ’ αυτά τα κράτη συνιστά μείζον θεωρητικό και πολιτικό ζήτημα.

 

V. Το νόμισμα που ονομάζεται: ευρώ

Ακόμη στην ημερίδα μπορεί να αναλυθεί η εξειδικευμένη προβληματική του νομίσματος του ευρώ: η λογική του, η λειτουργία του εντός της νομισματικής ένωσης και η απουσία οικονομικού συνασπισμού των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.