Z-Over

Είναι εντυπωσιακό πόσο λίγα πράγματα φροντίζουμε να μάθουμε για μια επιδημία, πριν αυτή μας χτυπήσει την πόρτα. Για τον Ζίκα λοιπόν είχα διαβάσει τα βασικά, κατά την κορύφωση της παγκόσμιας ανησυχίας για την εξάπλωσή του, αναγκάστηκα όμως να μάθω αρκετά περισσότερα όταν πέρασα λίγες μέρες στη Φλόριντα, όχι μεν σε περιοχή όπου έχουν υπάρξει κρούσματα, αλλά σχετικά κοντά σ’ ένα τέτοιο σημείο. Μαθαίνοντας περισσότερα για το Ζίκα, αν κάτι αντιλαμβάνεται κανείς είναι πόσα πράγματα ακόμη δεν ξέρουμε για τον ιό, από το πώς να τον αντιμετωπίσουμε, μέχρι το πλήρες φάσμα των επιπτώσεων του ή το αν κάποιος έχει πράγματι προσβληθεί απ’ αυτόν.

Την Παρασκευή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι δεν θεωρεί τον Ζίκα παγκόσμια μάστιγα πια, επισημαίνοντας όμως ότι παραμένει ξεκάθαρα ένας επικίνδυνος ιός ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα προβλεπόμενα μέτρα. Η ανακοίνωση όμως έγινε δεκτή με προβληματισμό από μια μερίδα επιστημόνων, που εκτιμά ότι είναι πρόωρη και δεν αποκλείεται να λειτουργήσει εφησυχαστικά. Ο εφησυχασμός καταπολεμάται κυρίως μέσα από την ενημέρωση – πάρτε λοιπόν μερικά λεπτά και λύστε τις απορίες σας εδώ ή εδώ. Η αφύπνιση για ζητήματα υγείας δεν έβλαψε ποτέ κανέναν.

Υ.Γ. Με την ευκαιρία, ρίξτε μια ματιά και στα τελευταία στοιχεία για την υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στη χώρα μας χωρίς ιατρική συμβουλή, η οποία συνιστά πραγματική απειλή για την αποτελεσματικότητα της σύγχρονης ιατρικής.