Nasty Business

Χθες πραγματοποιήθηκε το τελευταίο debate πριν της εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, τα highlights του οποίου μπορείτε να δείτε εδώ. Ποιος κέρδισε; 52% λέει η Hillary Clinton, 39% ο Donald Trump. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες τηλεμαχίες, αυτή άρχισε κάπως ηπιότερα κι έμοιαζε να αφορά λίγο περισσότερο την ουσία των πραγμάτων στα πρώτα του λεπτά. Μέχρι που φτάσαμε στη Ρωσία. Η Clinton εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Vladimir Putin θα ήθελε έναν Trump στην εξουσία, καθώς θα τον εξυπηρετούσε ένας πρόεδρος-puppet στο Λευκό Οίκο. Η απάντηση του Trump; “You’re the puppet.”

Από εκεί οι τόνοι ανέβηκαν κλιμακωτά, με τον Trump να χαρακτηρίζει την Clinton “κακιά γυναίκα”, το Clinton Foundation “εγκληματική επιχείρηση” και τους Μεξικανούς εγκληματίες “bad hombres”. Κατηγόρησε δε την εκστρατεία της Clinton για τις πρόσφατες καταγγελίες γυναικών ότι ο Trump τις παρενόχλησε. Με τη σειρά της η Clinton μας υπενθύμισε την αντίδραση του Trump στις σχετικές καταγγελίες: δεν μπορεί να είναι αληθινές γιατί οι γυναίκες αυτές δεν είναι αρκετά ωραίες!

Το χειρότερο σημείο του debate; Όταν ο Trump άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αποδεχτεί το αποτέλεσμα των εκλογών, σε περίπτωση που ηττηθεί. “Αυτό που εννοώ είναι ότι θα σας πω όταν έρθει η ώρα. Θα σας κρατήσω μέχρι τότε σε αγωνία.” Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αντλήσει ψήφους, ακόμη και μια από τις πιο βασικές αρχές της δημοκρατίας, να αποδέχεται κανείς την ήττα του, κινδυνεύει.