In for the Kill

Για να είμαι ειλικρινής, δεν περίμενα το χθεσινό debate μεταξύ Hillary Clinton και Donald Trump να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε. Ένας Trump σε ελεύθερη πτώση -όπως ήταν καθ’ όλο το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε- εκτιμούσα ότι θα ήταν ένας Trump που θα τα έπαιζε όλα για όλα, για μια τελευταία ευκαιρία να αλλάξει τη ροή της κούρσας. Ένας Trump χωρίς ίχνος αυτοσυγκράτησης, ένας Trump στον οποίο η Hillary Clinton θα έδινε το “coup de grâce” που θα τον έστελνε πίσω στον Πύργο του, αντί για το Λευκό Οίκο.

Η πρώτη μισή ώρα του debate έδειχνε να επιβεβαιώνει τις προσδοκίες μου: οι δύο υποψήφιοι βγήκαν στη σκηνή και δεν αντάλλαξαν ούτε χειραψία, μια μακρά παράδοση αβρότητας που συνοδεύει τις εμφανίσεις ακόμη και των πιο άσπονδων αντιπάλων, ενώ σύντομα το θέμα ήρθε στα επίμαχα σχόλιά του για τις γυναίκες. Η απάντησή του σχετικά ήταν τουλάχιστον ανεπαρκής, ενώ η επίθεση της Hillary, κατά την οποία παρέπεμψε σε όλες τις ομάδες ανθρώπων που ο Trump έχει προσβάλλει βάναυσα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ήταν εξαιρετική. Έδωσε όμως σε έναν εμφανώς εκνευρισμένο Trump το έναυσμα να φέρει στο τραπέζι τη “σεξουαλική ιστορία” του Bill Clinton, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό, όπως στο κοινό βρισκόταν, μετά από πρόσκληση του Trump, και τρεις γυναίκες που τον έχουν κατηγορήσει για σεξουαλικά παραπτώματα στο παρελθόν. Στο σημείο αυτό, η Hillary, αντί να απαντήσει ευθέως, χρησιμοποίησε ένα απόφθεγμα της Michelle Obama -“when they go low, we go high”- αρνούμενη να πέσει στο βούρκο με τον Donald, ο οποίος δεν δίστασε στη συνέχεια να απειλήσει ότι θα βάλει την αντίπαλό του στη φυλακή αν εκλεγεί πρόεδρος!

Η υπόλοιπη τηλεμαχία, κατά την οποία ο Trump διέκοπτε συστηματικά και επιτίθετο με όσα πυρομαχικά του είχαν απομείνει, έδειξε για άλλη μια φορά την υπεροχή της Clinton, τόσο από πλευράς γνώσεων, όσο και ταμπεραμέντου, αποκάλυψε όμως παράλληλα και τις αδυναμίες της, ιδιαίτερα την έλλειψη εμπιστοσύνης που προκαλεί ακόμη σε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η υποψηφιότητα Trump έχει πληγεί σημαντικά τις τελευταίες μέρες, μπορεί και ανεπανόρθωτα. Όμως το χθεσινό debate δεν έφερε την απόλυτη πολιτική του εξουδετέρωση, στην οποία πολλοί υποστηρικτές της Clinton έλπιζαν.