Η Υδρούσα ως παράδειγμα σύγχρονης πολιτικής αναπτυξιακής λογικής

Το παραλιακό μέτωπο στα νότια προάστια της Αττικής – από το Π. Φάληρο και το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, μέχρι τον Αστέρα στη Βουλιαγμένη – είναι γνωστό και αντιληπτό πλέον σε όλους ότι μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποτελεί ένα μοναδικό, παγκοσμίου επιπέδου, τουριστικό και επαγγελματικό προορισμό.

Στο πλαίσιο αυτής της ανάπτυξης εντάσσεται και η ιδιωτική πρωτοβουλία αξιοποίησης της νήσου Υδρούσας, απέναντι από τη Βούλα. Με θλίψη διαβάσαμε πρόσφατα στο www.3vita.gr ότι:

“Με απόφασή του, το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής τον Μάιο ακύρωσε την υπ’αριθμ. 3449/6-8-2015 έκθεση αυτοψίας – απόφαση σφράγισης της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης.

Στις 7 Αυγούστου 2015 θυμίζουμε το γραφείο δημάρχου είχε ανακοινώσει πως «Σφραγίζονται οι εγκαταστάσεις στην Υδρούσα» και ανέλυε:

Μετά από αυτοψία της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου, η οποία διενεργήθηκε την Πέμπτη 6 Αυγούστου, διαπιστώθηκε, εκτός των άλλων, ότι έχει δημιουργηθεί υποδομή για ακτή κολύμβησης με την τοποθέτηση σε χώρο εκτός ζώνης αιγιαλού 78 ξύλινων ομπρελών πλησίον των οποίων είναι στοιβαγμένες ξύλινες ξαπλώστρες, ενώ υφίστανται και χώρος τουαλετών.

Το θέμα έμεινε στην αφάνεια και κρατήθηκε στα συρτάρια των υπηρεσιών, προφανώς για να αποφύγει η δημοτική αρχή το πολιτικό κόστος της απόφασης.

Η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ, όπως αναφέρει έγγραφο της Νομικής Υπηρεσίας, κοινοποιήθηκε στην Υπηρεσία Δόμησης στις 7 Ιουλίου 2016.

Η Οικονομική Επιτροπή συζήτησε στις 27 Ιουλίου 2016, λίγο πριν «κλείσει» για διακοπές ο Δήμος για το θέμα το οποίο μάλιστα ετέθη ως …εκτός ημερήσιας διάταξης (δεν είχε δηλαδή γνωστοποιηθεί στη σχετική πρόσκληση).

Ακολούθησε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου ο Δήμαρχος δεν ενημέρωσε σχετικά με την υπόθεση και έφτασε 19 Σεπτεμβρίου 2016 για να δημοσιευτεί στη Διαύγεια η απόφαση του Ιουλίου της Οικονομικής Επιτροπής. Σε αυτήν ο Δήμος δηλώνει ότι θα ασκήσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να αποκρούσει την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ.”

Είναι απορίας άξιον, σε μία εποχή που είναι παραπάνω από εμφανές ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία, με θετικό πρόσημο, σεβόμενη τους νόμους και το περιβάλλον και με όρεξη για δουλειά, είναι αυτή που θα καταφέρει τελικά να σηκώσει ψιλά και πάλι τη χώρα, υπάρχουν ακόμα Δήμοι οι οποίοι δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι με προσκολλημένο μυαλό στο παρελθόν και ανύπαρκτη ιδεολογική προσέγγιση, το μόνο που καταφέρνουν είναι να καθυστερούν. Και αυτό το μοναδικό πράγμα που τελικά καθυστερούν είναι το μέλλον. Αυτό που ήδη τους έχει διαγράψει και ξεπεράσει προ πολλού.

Επενδύσεις, σε διαφορετικά μεγέθη βέβαια, αλλά ίδιας αντίληψης και προοπτικής, σαν αυτή που μόλις ολοκληρώθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, του Ελληνικού, το Golf της Γλυφάδας (εδώ ο Δήμος συμπεριφέρεται άψογα και με σύγχρονες πολιτικές αντιλήψεις), των Αστεριών, του Αστέρα, της Υδρούσας και τόσες άλλες που θα έρθουν μαζί με αυτές, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη του παρεχόμενου τουριστικού προϊόντος στα νησιά (φοβερά παραδείγματα εδώ, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Μύκονος και η Σαντορίνη) τα νέα περιφερειακά αεροδρόμια, τα υδατοδρόμια και την επέκταση στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες με σύγχρονες τεχνολογίες, είναι αυτές που θα φέρουν τις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα την Ελλάδα σε συγχρονισμό πλέον με την υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.

Η ώρα αυτή έχει πλέον έρθει και αυτό αποτυπώνεται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο, πολιτικά και κοινωνικά, στη Βουλή και στις τοπικές Αγορές. Είναι βέβαιο, ότι η καινούρια διακυβέρνηση για την Ελλάδα, η οποία είναι προ τον πυλών, θα φροντίσει ώστε φαινόμενα τέτοια, που βάζουν φρένο σε αυτό το αναπτυξιακό ρεύμα, να μην επαναλαμβάνονται. Η ιδεολογική προσέγγιση και η αναπτυξιακή πολιτική είναι πάνω απ’ όλα παιχνίδι ψυχολογίας.

Ο σύγχρονος επιχειρηματίας που θα έρθει να τοποθετήσει τα χρήματά του στην Ελλάδα περιμένει. Τώρα, θα του ανοίξουμε και την πόρτα.