From here on, there are only monsters

«Σοβαρή και δραματική» εξέλιξη, κυρίως για τη Βρετανία, αποκάλεσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Παράλληλα, μίλησε για Ευρωπαϊκή Ένωση των 27.

Αυτή η πρώτη αντίδραση από τις Βρυξέλλες, δείχνει δυστυχώς την παντελή έλλειψη ευρωπαϊκής συνείδησης που επικρατεί σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Το αποτέλεσμα του βαθιά διχαστικού για την ίδια τη χώρα, αλλά και για την ΕΕ, δημοψηφίσματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολιτικά δεν μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν. Ούτε από τις Βρυξέλλες, ούτε από το Βερολίνο. Εάν η λύση που επεξεργάζονται στις Βρυξέλλες είναι για το “πώς θα ξεμπερδεύουμε ποιο γρήγορα με αυτούς, να τελειώνουμε“, τότε ουσιαστικά η ίδια η ιδέα της ΕΕ έχει πάψει να υπάρχει.

Όση ευθύνη έχει, εκ του αποτελέσματος, ο αφελής πολιτικά David Cameron, άλλη τόση έχουν και οι πολιτικές ηγεσίες των υπολοίπων κρατών-μελών. Γερμανία και Γαλλία πρέπει να εργαστούν μαζί με τις υπόλοιπες χώρες στην ΕΕ, ώστε αυτό το “27” που βγήκε με τέτοια ευκολία από το στόμα του κ. Τουσκ, λίγες μόνο ώρες μετά το (non-binding παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με τη βρετανική νομοθεσία*) αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να μην γίνει 26, 25, 24, 23…

 

Πίνακας του Φρανσίσκο Γκόγια. Ο ύπνος της λογικής παράγει τέρατα (1799)
Πίνακας του Φρανσίσκο Γκόγια. Ο ύπνος της λογικής παράγει τέρατα (1799).

 

*Το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος στην Μεγάλη Βρετανία έχει χαρακτήρα συμβουλευτικό (advisory) και όχι υποχρεωτικό (mandatory). Η Βουλή του Ηνωμένου Βασιλείου (House of Commons + House of Lords) έχει τον τελικό λόγο, βάση Κοινοβουλευτικής Κυριαρχίας (Parliamentary Sovereignty).