Θύελλα αντιδράσεων για τις απάνθρωπες μεθόδους ανάκρισης της C.I.A

Συνεχίζεται η κατακραυγή για τις μεθόδους ανάκρισης της C.I.A, μετά τις επιθέσεις στους δίδυμους πύργους, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων των Η.Π.Α.

Ως στίγμα στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία χαρακτήρισε η πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Γερουσίας Ντάϊαν Φαινστάϊν τη μεθοδολογία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για την ανάκριση υπόπτων μετά την επίθεση στους δίδυμους πύργους το 2001.

Εκτός από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό η έκθεση προκάλεσε και οξύτατες διεθνείς αντιδράσεις με τον Ιρανό Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ να αποκαλεί μέσω twitter τις Η.Π.Α σύμβολο τυραννίας εναντίον της ανθρωπότητας και τον ειδικό εισηγητή του Ο.Η.Ε για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και τα ανθρώπινα δικαιώματα Μπέν Έμερσον να ζητά τη δίωξη των αμερικανών αξιωματούχων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Στον αντίποδα αυτών των αντιδράσεων κορυφαίοι αξιωματούχοι εκείνης της εποχής όπως ο τότε πρόεδρος Ντίκ Τσένεϊ εμφανίζονται σφοδροί επικριτές της έκθεσης της αμερικανικής Γερουσίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τζέιμς Μίτσελ ψυχολόγος και εκ των συντελεστών του προγράμματος σε πρόσφατη συνέντευξη του ανέφερε:

“ Κατ` εμέ είναι εντελώς παράλογο ότι το να χαστουκίσεις τον Χαλίντ Σέικ Μοχάμεντ είναι κακό ενώ το να εκτοξεύουν πύραυλο σε ένα οικογενειακό πίκνικ σκοτώνοντας όλα τα παιδιά, τις γιαγιάδες και τους πάντες είναι δικαιολογημένο για πολλούς.“

Στους κόλπους της C.I.A επικρατεί αμηχανία με τον νυν επικεφαλή της, και στενό συνεργάτη του Μπάρακ Ομπάμα, Τζών Μπρέναν να αναγνωρίζει ότι διεπράχθησαν σφάλματα, κράτησε όμως αποστάσεις από σημαντικά συμπεράσματα της έκθεσης.

Αξίζει να επισημανθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα που δηλώνει υπέρμαχος τους…