Ρωσία: εμπάργκο και πετρέλαιο κλονίζουν την οικονομία

Για πρώτη φορά μετά την επιβολή των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, η Μόσχα παραδέχεται ότι αυτές θα προκαλέσουν σοβαρή οικονομική ζημία στη χώρα.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο Υπουργός Οικονομίας της χώρας  Αντόν Σιλουάνοβ, εκτίμησε ότι οι κυρώσεις θα στοιχίσουν στη Ρωσία 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι παραδοχές Σιλουάνοβ έρχονται σε αντίθεση με τη ρητορική του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την οποία οι απώλειες για τη Ρωσία θα είναι ελάχιστες, ενώ οι μεγάλοι χαμένοι από το εμπάργκο θα είναι οι Η.Π.Α και η Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή η παρατεταμένη κρίση στην Ουκρανία, έχει οδηγήσει τους επενδυτές σε μαζικές πωλήσεις του ρωσικού νομίσματος, το οποίο από τις αρχές του χρόνου έχει υποστεί σημαντική υποτίμηση της τάξεως του 18%, τόσο έναντι του δολαρίου, όσο και έναντι του ευρώ.

Εκτός από τις επιπτώσεις του εμπάργκο και τη νομισματική υποτίμηση, με ένα ακόμη πρόβλημα βρίσκεται αντιμέτωπη η Ρωσική οικονομία, και δεν είναι άλλο από την πτώση της τιμής του πετρελαίου.  Αυτό έχει σαν συνέπεια τη μείωση των εσόδων της χώρας, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τις εξαγωγές πετρελαίου.

Η  επιδείνωση της οικονομίας και η ανάγκη κάλυψης των  αυξημένων  αμυντικών δαπανών,  έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση στην επιβολή νέων φόρων στα ακίνητα και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σε μια προσπάθεια αύξησης των εσόδων.

Ο χρόνος θα δείξει αν τα μέτρα θα αποδώσουν, η εάν  η επιβάρυνση της οικονομίας είναι τόσο μεγάλη, που θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε αναθεώρηση της εξωτερικής της πολιτικής, κυρίως σε σχέση με την Ουκρανία.